keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Culture Club - Karma Chameleon


Artisti: Culture Club
Kappale: Karma Chameleon (1983)
Albumi: 20th Century Hits for a New Millennium 1980-1984
Mieleenjäävin lause: "I'm a man without conviction."

80-luku, tuo minulle hieman musiikillisesti kimurantti vuosikymmen. Ensimmäinen vuosikymmen jonka elin läpi kokonaan mutten aktiivisena musiikinkuuntelijana. Eihän musiikilta toki voinut välttyä enkä siihen pyrkinytkään. Mutta 80-luvun musiikista jäivät enimmäkseen mieleen ne iskelmäbiisit joita vanhempani kuuntelivat kaseteilta pitkillä automatkoilla. Ainoat ulkomaiset artistit joiden kasetit muistan olivat Madonna (True Blue), Modern Talking (Let's Talk About Love) ja Ricchi e Poveri (joku kampanjakasetti jonka sai koeajamalla auton). Ulkomaiset kasaripophitit tulivat minulle tutummaksi vasta 90-luvulla ja silloinkin lähinnä MTV:lla pyörineen vanhoja hittejä pyörittäneen ohjelman kautta jonka nimeä en nyt saa mieleen edes pikaisen googlauksen tuella.

Karma Chameleon oli varmasti vuoden vuoden 1983 suurimpia maailmanlaajuisia hittibiisejä. Biisi on jäänyt elämään klassikkona mistä kertoo sekin että youtubessa eniten katsontakertoja saanut yksittäinen Karma Chameleon video on saanut yli 13 miljoonaa katselukertaa. Karma Chameleon on kepeä mielihyväbiisi joka ei kuitenkaan ole parhaimmillaan kuunneltuna toistolla puoli tuntia kuten tätä kirjoittaessani tulen tekemään. Siinä missä jotkut biisit saavat minut nostamaan aiottua arvosanaa toistojen vuoksi, tässä tapauksessa nirhaisin aikomastani puolikkaan pois. Ei pidä ymmärtää väärin, Karma Chameleon on kelpo poppia joka on paikkansa ansainnut, mutta se ei vain tavoita minun rajoittunutta tarttumapintaani kasaripoppiin.

Olen tähän asti luullut että Karma Chameleonissa vahvasti soiva huuliharppu olisi syntikan tuotosta, mutta tietenkin olen ollut väärässä. 80-luvulla muodikas huuliharppusoundi oli vain sen verran synteettinen että onnistui hämäämään kaltaistani puukorvaa. Joten pahoitteluni Judd Lander, oikeasti soittamasi oikea huuliharppu on Karma Chameleonin parasta antia. Mietin kovasti miksi en pidä tästä niin paljon kuin voisi olettaa enkä keksi muuta kuin että kappale on jotenkin ohut. Äänimaailma tuo mieleen hattarat ja höyhentyynyt kaikukammiossa ja sekaan toivoisi hieman alasinta. Tai sitten Karma Chameleon on niin kasarisoundin tiivistymä että se on vain minulle liikaa. Niin sen täytyy olla sanoisi Röllikin.

Arvosana: 5,5/10


2 kommenttia:

  1. Onko sinulla lisää tietoa mainitusta Ricchi e poverin autokasetista? Semmoinen oli joskus, mutta katosi, oletettavasti liittyi FIAT Unon koeajoon. Siinä oli useita Ricchi e poverin kappaleita, mutta olivatko kaikki heidän vai olikohan mukana muitakin italiaanoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole niin vahvaa muistikuvaa mutta googlettamalla löysin tällaisian Fiatin mainoskasetin: https://www.huuto.net/kohteet/si-si-italia--c-kasetti/527303787

      Poista