maanantai 26. syyskuuta 2011

The Beatles - All You Need Is Love


Artisti: The Beatles
Kappale: All You Need Is Love (1967)
Albumi: 1
Mieleenjäävin lause: "All you need is love."The Beatles oli oman sukupolvensa ykkösbändi jonka vaikutus ulottuu yhä tämänkin päivän popmusiikkiin. On luonnollista että niin menestynyt yhtye herätti ja herättää myös vastustusta sillä onhan lause "parempi kuin Beatles" yhä tänäkin päivänä erittäin vahva väite. Vaihtoehtoiset liikkeet ovat aina ammentaneet voimaa valtavirtaa pilkkaamalla mutta Beatlesia on hyvin vaikea sivuuttaa tai pilkata uskottavasti. Vaikka Beatles ei ehkä tavoitakaan kaikkia tämän päivän pirstaleisen musiikkikentän jakamia nuoria varmasti tälläkin hetkellä joku 14-vuotias saa ahaa -elämyksen kuunneltuaan sattumalta esimerkiksi tämän päivän sattuman saneleman.

En ole Jake Nyman joten en osaa kertoa All You Need Is Loven historiaa faktoja pudotellen mutta silti viihdyttävästi. Tyydyn itse sanomaan että All You Need Is Love on rakkaudenjulistus rakkaudelle. Kyyninen voisi sanoa että kappale on hippien pilvihöyryinen kupla joka puhkesi pari vuotta myöhemmin. Oli miten oli, mielestäni kyseessä ei ole Beatlesin tuotannon loistavin pop-timantti. Tämä ei toki tarkoita että kappale olisi huono, se on kestänyt aikaa monia muita hippikauden tunnusbiisejä paremmin. Tämä johtunee mm. siitä että kappale sisältää paljon myös omalle ajalleen epätyypillisiä elementtejä. Uransa jälkimmäisellä puoliskolla Beatles ei pelännyt kokeiluja vaan päinvastoin vei ne hetkittäin jopa liian pitkälle. Mutta rajojahan ei löydä ellei niitä joskus ylitä.

All You Need Is Loven suurin ansio on että se julistaa rakkauden sanomaa olematta liian imelä, syyttävä, saarnaava tai pliisu. Kappaleessa on hyväntuulisuutta ja charmia eikä se ota itseään liian vakavasti. Torvet, sellot ja monet muut eivät niin cooleina pidetyt soittimet istuvat kappaleeseen kuin pyöreät lasit Lennonille. Uusi yhdistyy vanhaan ja vanhaa lainataan ja siitä luodaan uutta. Ehkä tällä on haluttu yhdistää sukupolvia tai ehkä se on vain ollut Beatlesien kykyä käyttää niitä juttuja jotka toimivat parhaiten riippumatta siitä mitä ne ovat. All You Need Is Loven voikin tiivistää yhteen sanaan: Toimii.

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti