lauantai 23. huhtikuuta 2016

Johnny Logan - What's Another Year

Artisti: Johnny Logan
Kappale: What's Another Year (1980)
Albumi: Coronation Street
Mieleenjäävin lause: "What's another year for someone who's lost everything that he owns?"

Irlannin Johnny Logan ei suotta ole saanut lempinimeä Mr Eurovision. Hän on voittanut viisut kaksi kertaa (What's Another Year 1980, Hold Me Now 1987) ja lisäksi ollut säveltämässä yhtä voittajasävelmää ja vielä kaupan päälle yhtä toiseksi tullutta. Kirsikkana kakun päällä on sekin fakta että Hold Me Now oli Loganin oma sävellys. Loganin kahdesta viisuvoittobiisistä Hold Me Now on itselleni mieluisampi vaikka en muistakaan katsoinko vuoden 1987 viisuja. Vuoden 1980 viisujen aikana minulla on luultavasti ollut jo nukkuma-aika.

What's Another Year kuuluu suureen ryhmään väärinymmärrettyjä kappaleita. Toki tämä on siinä mielessä väärin sanottu että kaikilla on oikeus omaan tulkintaan joka ei omalta kannalta ole väärä. Mutta Shay Healy joka sävelsi ja sanoitti kappaleen kirjoitti sen inspiroiduttuaan oman isänsä puolison menehtymisen jälkeisestä toipumiskamppailusta. Itsekin pidin kappaletta kaipuuta tirisevänä balladina mutta kun miettii sanoittajan tarkoitusta niin kokonaisuushan paranee. Laulu saa kaksi ulottuvuutta ja sen voi kuunnella kumman tulkinnan kanssa haluaa. Lopun saksofonisoolokin saa uuden merkityksen kun sen ajattelee kuvastavan pahimman suruajan taittumista.

Vuosi 1980 on minusta musiikillisesti mielenkiintoinen sillä sen ajan kappaleet olivat usein sekoituksia 70-luvun ja 80-luvun tulevista musiikkitrendeistä. What's Another Year ei ole tästä poikkeus. Ajoittain siinä kuulee sovituksellisisti jo 80-luvun tuulia mutta sen jalat ovat vielä tukevasti 70-luvun puolella. Saksofoni on ollut minulle hyvin ristiriitainen soitin sillä se löytyy muutamista lempikappaleistani vaikka yleensä inhoan varsinkin ns. kutusaksofonisoundia. Ehkä juuri saksofoni on se tekijä mikä itselleni laskee What's Another Yearin pisteitä.

Vaikka tiedänkin ettei kyseessä ole oikeasti balladi niin silti kaipaisin parempaa loppunostatusta. Jos kyseessä ei olisi Euroviisu en sitä vaatisi mutta nyt odotuksiini ei vastata. Loganin ääni on kaunis ja hän pääsee mukavan korkealle mutta olen saanut hänestä vaikutelman hieman yksiäänisenä tulkitsijana. Minulle What's Another Year ei ole niitä kappaleita jotka otan kuunteluun kun minulle iskee mielihalu kuunnella mieluisimpia viisuklassikoita. Vuoden 1980 osallistujista esimerkiksi Maggie MacNealin Amsterdam on enemmän mieleeni. Kyllä What's Another Year on silti levyhyllyssäni paikkansa ansainnut ja kukapa tietää jos ajan myötä lämpenisin sille enemmänkin.

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti