lauantai 30. huhtikuuta 2016

Johnny Cash - Five Feet High and Rising

Artisti: Johnny Cash
Kappale: Five Feet High and Rising (1959)
Albumi: The Essential Johnny Cash
Mieleenjäävin lause: "How high's the water, mama?"

50-luku on levyhyllyssäni aliedustettuna sillä tämä on vasta kolmas kerta blogissani kun käsittelyyn pääsee tuon vuosikymmenen musiikkia. Johnny Cash ei ole myöskään ollut vakituinen arvosteluvieras vaikka muutama levynsä minulta löytyykin. Luonnollisesti olen Cashin suhteen myöhäisherännäinen jo ikäni vuoksikin. Vasta hieno Hurt tulkinta ja Walk the Line -elokuva avasivat korvani tälle vilpittömälle ja elämänmakuiselle tulkitsijalle.

Mitähän voisin sanoa kappaleesta joka on 1:45 pitkä ja kertoo yksinkertaisen tarinan siitä kuinka lapsi kysyy vanhemmiltaan kuinka korkealla tulvavesi on? Taustalla on tarina siitä kuinka tulvavesi joka pyyhki yli kaiken ja aiheutti paljon tuhoja toikin mukanaan hedelmällistä maata ja antoi jatkossa paremman sadon. Blessing in disguise; kuten kolmannella kotimaisella sanottaisiin. Johnny Cashin 50-luvun kantribiisit ovat usein hyvin yksinkertaisia rakenteeltaan eikä Five Feet High and Rising tee poikkeusta. En ole aivan varma onko kyse Cashin vilpittömyydestä tulkisijana mutta kokonaisuus toimii silti. Eihän tämä mikään varsinainen korvamato ole mutta kyllä sympaattisuuttakin täytyy arvostaa. Cashin syvä ääni saa kumista päällimmäisenä taustan polkiessa tasaisesti tahdissa kuin höyryveturi ikään. Ja jos olen usein valittanut loppunostatuksien puutteesta niin tässä se saadaan.

Lyhyestä virsi kaunis: Five Feet High and Rising on takuuvarmaa 50-luvun Johnny Cashia niille jotka siitä sattuvat pitämään. Ja bonusknoppitietona vielä mainittakoon että kappaleen nimi inpiroi De La Soulin nimeämään klassikkoalbuminsa 3 Feet High and Risingiksi.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti