lauantai 26. maaliskuuta 2016

Ace of Base - Waiting For Magic

Artisti: Ace of Base
Kappale: Waiting For Magic (Total Remix 7") (1992)
Albumi: Happy Nation U.S. Version
Mieleenjäävin lause: "Kiss me baby, I'm attractive baby."

Tarina on kerrottu blogin historiassa ennenkin mutta aloitin aktiivisen musiikinkuuntelun vasta 15-vuotiaana. Sitä ennen en omistanut levyjä enkä kuunnellut musiikkia aktiivisesti. Toki minulla on musiikkimuistoja aiemmaltakin ajalta mutta minulle iso vedenjakaja on vuosi 1993.

Lyhyt versio: Luokkaretkellä Ahvenanmaalla keväällä 1993 selailin hotellin televisiossa kanavia ja Music Television näytti All That She Wants nimisen kappaleen musiikkivideon. Kun muu luokka lähti huvittelemaan väitin olevani sairas jotta voisin jäädä hotelliin näkemään tuon videon uudestaan. Samalla tulin nähneeksi kaikkea muutakin mikä oli in vuonna 1993 ja kiinnostus musiikin kuunteluun heräsi. Ostin Ace of Basen Happy Nation albumin ja muistan merkinneeni ylös kuunnelleeni sen 500:na peräkkäisenä päivänä läpi. Vaikka Happy Nation on edelleen lempialbumeitani olen onnellinen että musiikkimakuni on laajentunut noista ajoista.

Ennen läpimurtoaan Göteborgista ponnistanut Ace of Base joutua hakemaan vauhtia Tanskan kautta sillä kotimaassaan heille ei levytyssopimusta irronnut. Heillä oli myös onnea matkassa sillä demokasetti juuttui tuottaja Denniz Popin autokasettisoittimeen ja tarpeeksi monta kertaa kuunneltuaan hän päätti antaa yhtyeelle mahdollisuuden. Kun All That She Wantsista tuli iso hitti tuli kiire julkaista samanniminen albumi josta tuli ehkäpä kiireen vuoksi tyylillisesti kahtiajakoinen. Osa kappaleista edusti Ace of Basen vanhempaa tyyliä ja osa uudempaa läpimurron tuottanutta reggaevaikutteista dancea. Waiting For Magic edustaa vanhempaa tyylisuuntaa ja tällä kertaa kohdalle osui Happy Nation albumin U.S. Version painokselle laitettu hieman siloitellumpi Total Remix 7".

Total Remix on minulle se versio kappaleesta jonka kuulin ensin sillä ostin U.S. Version ennen kuin hankin alkuperäisen albumipainoksen. On makuasia pitääkö hieman kömpelöstä alkuperäisversiosta enemmän kuin remiksatusta. Kappaleesta on kuultavissa KLF -vaikutteita sekä myös hieman 80-luvun synayhtyeiden kaikuja. Sanoitus on saanut innoituksensa Disneyn prinsessasaduista kuten Lumikista ja seitsemästä pienestä kääpiöstä. Jään kaipaamaan alkuperäisversion dramaattisempaa tunnelmaa ja jopa Ulf Ekbergin tekoranska-aksenttistä puheosuutta. Remiksattu versio on tanssittavampi näistä kahdesta mutta tässä tapauksessa tunnelma ja persoonallisuus painakoon vaakakupissa enemmän. Hyvä remiksaus mutta jälleen kerran alkuperäinen vie voiton.

Jos tuntee Ace of Basen vain singlehittien kautta ei Waiting For Magic varmasti kuulosta aivan siltä kuin odottaisi. Reggaedancea ei kuulla mutta housepianoa senkin edestä. Yleensä en ole housepianon ylin ystävä mutta tässä tapauksessa se ei aiheuta vastareaktiota. Ehkä syy on syynä että piano on miksattu sopivasti sekaan eikä se soi päällimmäisenä.  

Huomasin jo vasta c-kasettiversion Happy Nationista omistavana että albumin bassot potkivat lujempaa kuin monen muun. Tänäkin päivänä kuulen Waiting For Magicissa paljon pieniä mutta sitäkin tärkeämpiä juttuja alataajuuksilla jotka ovat oleellinen osa tuon ajan Ace of Base soundia. Miksaus on juuri sopivan semitunkkainen enkä kaipaa ilmavuutta tai laajempaa tilavaikutelmaa. On mukava palata oman musiikkihistorian juurille 23 vuotta myöhemmin ja todeta että se mistä tykkäsin silloin toimii vielä vuonna 2016.    
 
Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti