lauantai 21. maaliskuuta 2015

Tommy Körberg - Guldet blev till sand

Artisti: Tommy Körberg
Kappale: Guldet blev till sand (1998)
Albumi: Från Waterloo Till Duvemåla
Mieleenjäävin lause: "Åh Kristina, guldet blev till sand."

Kristina från Duvemåla musikaali joka perustuu Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-teossarjaan ei ole minulle Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen yhteistyön tuloksista se kaikkein tutuin. Ruotsin kieli lienee osasyyllinen asiaan mutta toki pidän joistakin ko. musikaalin kappaleista. Mukavasti tällä kertaa käsittelyyn pääsee yksi suosikeistani; mahtipontismelankolinen Guldet blev till sand. Kyseessä ei ole alkuperäisversio vaan Tommy Körbergin esittämä (alunperin kappaleen esitti Peter Jöback) liveversio vuoden 1998 Från Waterloo Till Duvemåla konsertista. Göteborgissa pidetty konsertti oli sekoitus Abbakaksikon tuotannosta ajalta ennen Abbaa, Abban ajalta ja sen jälkeen.

Tommy Körberg on tehnyt pitkän uran jolla hän on ehtinyt mm. edustaa Ruotsia Euroviisuissa vuosina 1969 ja 1988, esiintyä Chess musikaalin alkuperäisversiossa ja olipa hänellä myös rooli Ronja Ryövärintytär elokuvassa. Hän on myös usein esiintynyt Benny Anderssonin orkesterin levyillä ja keikoilla. Tommy Körberg väittää ettei hän avaa ääntään ennen esiintymisiä mutta mitään kakisteluja ei ainakaan tästä esiintymisestä voi kuulla. Körbergin tulkinta poikkeaa varsin paljon Jöbackin alkuperäisestä mikä ei ole huono asia. Olisi tylsää kuunnella hiilikopiota ja Körbergilla on kyky tulkita joka oikeuttaa esittämään lähes mitä tahansa.

En ole useimpien livelevyjen suurin ystävä mutta Från Waterloo Till Duvemåla on onnistunut taltiointi laadukkaasta konsertista. Guldet blev till sandissa on dynamiikkaa jossa ei sorruta huippujen ylilataamiseen. Toki huippu saavutetaan muttei falskisti tai keinotekoisella paisuttelulla. Haltioituneen yleisön puolen minuutin aplodit on aiheesta jätetty levylle oikomatta heti kappaleesta toiseen. Kulta voi muuttua huonon onnen ja väärien valintojen myötä hiekaksi ja se käy eittämättä selväksi sanoituksessa jossa kerrotaan suurista haaveista ja kohdatuista vastoinkäymisistä. Guldet blev till sand on kokonaisvaltainen paketti; hyvä sanoitus ja sävellys, hieno tulkinta, oiva orkesteri ja hyvän päälle ymmärtävä yleisö. Tämä olisi ollut mukava nähdä ja kuulla paikan päällä.

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti