sunnuntai 16. helmikuuta 2014

James Brown - America Is My Home Pt. 1

Artisti: James Brown
Kappale: America Is My Home Pt. 1 (1968)
Albumi: 20th Century Masters: The Best of James Brown
Mieleenjäävin lause: "When I tell you that one  time I was a shoeshine boy."

Poliittista tai kantaaottavaa musiikkia ei levyhyllystäni paljoa löydy. Toki jonkin verran mutta en tietoisesti ole niitä hankkinut. Minulla oli jo teininä ystäviä jotka kuuntelivat vain musiikkia jossa oli sanoma siinä missä itse halusin vain mahdollimman tarttuvaa poppia. Iän myötä pop ei ole menettänyt hohtoaan mutta myös sanoma ja ajatus sanoituksissa on alkanut maistua minulle. Mitä sanoituksiin tulee ensin ole erityisen hyvä niitä muistamaan enkä kiinnitä niihin usein huomiota. Mutta toisaalta välillä joku biisi nappaa korvasta kiinni ja saa kuuntelemaan. Ehkä se on vain niin että biisi mikä ei herätä halua kuunnella sen sisältöä ei sitä edes ansaitse.

Levyttäessään America Is My Homen vuonna 1967 ja julkaistessaan sen vuotta myöhemmin James Brown tiesi uivansa vastavirtaan. Kasvava vastarinta Vietnamin sotaa vastaan ja rodulliset epätasaarvoisuudet kuohuttivat tavalla joka on jäänyt muistiin historian lehdille. Mutta näistä asioista ei James Brown laulanut vaan hän ylistää Amerikkaa ja sen vapautta. Hän ei ole vaatimaton kaveri ja kertookin nousseensa kengänkiilottajasta asemaan jossa on päässyt kättelemään presidenttiä ja tämä on hänen mielestään tietenkin mahdollista vain Amerikassa. Liian kiihkoileva isänmaallisuus on aina pahasta mutta ei Brownin paatos sentään vastareaktiota herätä. Hänellä on mielipiteensä ja hän on valmis taistelemaan sen puolesta ja se on hänen oikeutensa.

Musiikillisesti America Is My Home ei tarjoa paljoakaan. Brown puhuu laulamisen sijasta ja bändi vetää taustalla ja nimenomaan taustalla nousematta esiin. Bändi saa pienen hetken lopussa mutta lupaa irroitella he eivät saa mikä on sääli sillä Brownin taustapumppu osasi parhaimillaan kunnon kurinalaisen grooven jalon taidon. Onneksi kappale ei kokonaisuudessa koostu vain amerikkalaisuuden ylistämisestä vaan siinä myös kehotetaan olemaan antamatta periksi tai jos annetaan periksi niin ei kuitenkaan pidä lopettaa kokonaan. Kiitos mielipiteestänne herra Brown, mutta musiikillisesti pystyitte paljon parempaankin.

Arvosana: 2,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti