lauantai 3. elokuuta 2013

t.A.T.u - Cosmos (Outer Space)

Artisti: t.A.T.u
Kappale: Cosmos (Outer Space) (2005)
Albumi: Dangerous and Moving
Mieleenjäävin lause: "Our home forever is, outer space."

Ajoitus on aina popmusiikissa tärkeää, tämä olen maininnut blogissani monta kertaa mutta eri yhteydessä. Yleensä olen tarkoittanut sitä että lyödäkseen läpi ajoituksen on osuttava kohdalleen. Mutta tällä kertaa tarkoitan sitä että musiikki tulee korviin sillä hetkellä kun kaipaa tietyntyylistä musiikkia.

Venäläinen tyttöduo t.A.T.u (tästälähtien Tatu) tavoitti minut kansainvälisen debyyttilevynsä aikaan 2003. Ajoitus oli oikea sillä juuri niihin aloin päästä 90-lukukrapulasta millä tarkoitan sitä että vuodet 2000-2002 tuntuivat musiikillisesti pettymyksiltä kun teini-iässä musiikkimakuni synnyttäneet tyylit poistuivat muodista. Niinpä juuri 2003 mukautuminen lopultakin tapahtui ja palasin tauon jälkeen kuuntelemaan enemmän musiikkia. Siksipä bändit kuten PMMP, BWO ja Tatu ovat tärkeintä minulle myytyään nolkytluvun musiikin minulle. Ehkä enää ei jatkuvasti tullut loistavaa musiikkia kuten 90-luvulla vähemmän kuulleille korville, mutta etsivä löysi (ja löytää yhä) edelleen uutta ja hyvää.

Näin jälkikäteen Tatun kakkoslevy Dangerous and Moving on jäänyt minulle mieluisammaksi kuin heidän debyyttinsä Omistan jopa Lyudi Invalidin eli albumin venäjänkielisen version. Tämänkertainen sattuman poiminta löytyy molemmista versioista mutta nyt vuoroon pääsi englanniksi laulettu. Tatun kappaleiden yleisin teema on ulkopuolisuuden tunne ja hyljeksityksi tuleminen. Siinä missä ensilevyltä löytyi vielä laulujan kahdenkeskisestä ystävyydestä, kakkoslevyllä sekin kyseenalaistetaan. Cosmos (Outer Space) ei kuitenkaan ole ystävyys tai antiystävyyslaulu vaan siinä on kyse ulkopuolisuuden tunteesta jota avaruuteen verrataan. Yksi tapa tuntea turvaa kun ei tule hyväksytyksi on löytää oma yksinäinen turvapaikkansa. Vaikka sekään ei poista hylkiöyden tunnetta, siellä on kuitenkin turvassa. Toisaalta laulussa voi olla myös kyse julkisuudesta ja sen eristävästä ja vieraannuttavasta vaikutuksesta.

Pidän Tatun englanninkielisten kappaleiden hieman tavallisesta poikkeavasta sanojen rytmityksestä ja tietenkin heidän sympaattisesta aksentistaan. Cosmos saa välillä jopa lastenlorumaisia piirteitä siinä miten laulu rytmitetään mutta tämänkin on mielestääni plussaa. Mitä jää puuttumaan? -Kertosäe. En tarkoita sitä että Cosmoksen kertosäe olisi sinäänsä hiekko vaan että parhaiten kappaleesta jää mieleen kokonaisuus eikä mikään osa-alue nouse yli muiden. Mutta ne kappaleet joissa on korvamatokertsi ovat erikseen. Cosmos on vahva ja mieleenjäävä laulu ilmankin. Rytmiryhmä hoitaa hommansa iskevästi ja kitara on miksattu sopivasti sekaan.

Koska viime kuukausina on tullut paljon kappaleita jotka olen alunperin kuullut väärin niin tämänpäiväinenkin kuuluu siihen joukkoon. Lause "Our home forever is, outer space." vääntyi pitkään korvissani muotoon "Our heart forever is, outer space.". Ja jälleen kerran olisin pitänyt siitä kylmästä avaruussydämestä enemmän kuin kylmästä kodista.    
   
Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti