lauantai 31. elokuuta 2013

One More Time - Skuggan bakom dig

Artisti: One More Time
Kappale: Skuggan bakom dig (1996)
Albumi: Den vilda
Mieleenjäävin lause: "Jag är skuggan bakom dig.."

Joskus artisti julkaisee albumin ensin äidinkielellään ja myöhemmin englanniksi kansainvälisiä markkinoita ajatellen. En omista montakaan albumiparia joista minulla olisi molemmat kappaleet, mutta ruotsalaisen One More Timen albumeista omistan sekä ruotsinkielisen Den vildan että englanninkielisen Living in a Dreamin. Vaikka kappaleet ovatkin samoja ne saavat erilaisen luonteen pelkästään kieltä vaihtamalla. Tässä tapauksessa molempi parempi sillä suurta tasoeroa en löydä versioiden välillä mutta kuuntelukokemus on silti erilainen. Bonuslisäarvona olin koulussa aina huono ruotsissa ja en saanut motivoitua itseäni opiskelemaan muuten kuiten kuin perehtymällä omistamieni ruotsinkielisten albumeiden lyriikoihin. Kun pää on jumissa ja taidot loppu niin se popbiisista muistettu lause kyllä kelpasi ainekirjoituksen jatkoksi. Voidaankin sanoa että ruotsinkielinen popmusiikki varmisti valmistumiseni sekä lukiosta että ammattikorkeakoulusta. (Tusen tack.)

Skuggan bakom dig joka englanninkielisellä albumilla sai nimen You Will Never Be Alone on Den vilda albumin muistettavimpia lauluja heti nimikappaleen jälkeen. Den vilda on ollut aina korvissani talvea edustava levy eikä vain siksi että siellä on vuodenajasta kertovia kappaleitakin kuten Vintergatan. Myös Skuggan bakom dig soi kylmin ja talvisin sävelin. Siinä on myös rytmipuolella hieman lapin ja lappalaiset mieleen tuovia rytmejä. Kylmyys ei kuitenkaan tarkoita luontaantyöntävyyttä, vain kuvia jotka musiikki piirtää mieleeni. Hyvä musiikki aiheuttaa aina kuuntelijassa tavalla tai toisella jonkin reaktion ja mieleen maisemien maalailu on yksi näistä tavoista.

Jo kappaleen nimi joka tarkoittaa varjoa perässäsi antaa käsityksen mistä siinä lauletaan. Laulun päähahmolla on pakkomielle toisesta henkilöstä ja saa vain vaivoin hillittyä itsensä käyttäytymään normaalisti mielenkiinnon kohteensa nähdessään. Vaikka musiikki itsessään sykkii lievää uhkan ja ahdistuksen tunnetta ei sanoituksen perusteella voi kuitenkaan olettaa että kukaan olisi vaarassa. Stalkkerimme on liian arka toimiakseen mutta hänen täytyy seurata intohimonsa kohdetta ja päästä tämän lähelle ollen näkymätön varjo hänen perässään. Skuggan bakom dig on new age musiikkia joka ei tänä päivänä kuulosta liian tyypilliseltä genrensä edustajalta eikä näin ollen ole kärsinyt inflaatiota vuosien aikana. Voi jopa sanoa että kyseessä on biisi jonka aina silloin tällöin haluaa kuulla jomman kumman kielisenä versiona. En sentään halua olla varjo tämän laulun liepeillä mutta käydä kuiteknin kylässä aina silloin tällöin.    

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti