lauantai 8. kesäkuuta 2013

Marc Almond feat Gene Pitney - Something's Gotten Hold of My Heart

Artisti: Marc Almond (mukana Gene Pitney)
Kappale: Something's Gotten Hold of My Heart (1988)
Albumi: 20th Century Hits For a New Millennium: 36 Hits 1985-1989
Mieleenjäävin lause: "Something's gotten hold of my heart, keeping my soul and senses apart."

Something's Gotten Hold of My Heart kuuluu niihin kappaleisiin jotka saivat suurimman hittiosumansa vasta kymmeniä vuosia ensimmäisten levytysten jälkeen. Gene Pitney levytti kappaleen Top10 hitiksi Englannissa vuonna 1967 ja sen jälkeen sitä on versioitu hyvin ahkeraan. Marc Almondin lisäksi mainittakoon Cilla Black, Nick Cave and the Bad Seeds ja Vicky Leandros. Suomeksi tulkintansa on tehnyt ainakin Pate Mustajärvi.

Marc Almond on englantilainen laulaja/lauluntekijä joka tuli ensin tunnetuksi Soft Cellin toisena puolikkaana ja myöhemmin sooloartistina. Neljännen sooloalbumin The Stars We Aren kolmantena singlenä julkaistu Something's Gotten Hold of My Heart nousi suuremmaksi hitiksi kuin alkuperäisversio. Alunperin albumiversiossa lauloi ainoastaan Almond mutta singlejulkaisun koettaessa mukaan otettiin alkuperäisesittäjä Gene Pitney. Liike oli varmasti oikea, sillä kahta eri sukupolvea edustaneiden mieslaulajien duetto toimii paremmin kuin kummankaan yksinäiset tulkinnat. Pitney ei varmaankaan kokenut oloaan epämukavaksi sillä syntikkabänditaustastaan huolimatta Almond pysyi hengessä uskollisena alkuperäiselle vaikka sovitus onkin lennokkaampi ja tuotanto uudempaa. Hyvillä kappaleilla ei ole parasta ennen päivää epäkasari ja sovitus antaa ajatonta vaikutelmaa.  

Kahden miehen duetot eivät ole duetoista kaikkein yleisimpiä ja vaikka Something's Gotten Hold of My Heart ei sellainen alunperin ollutkaan se toimii tällaisenaan esimerkillisesti. Kumpikaan artisteita ei yritä laulaa toista kumoon vaan yhteistyö on saumatonta. Melkein tuntuu kuin mukana ei olisikaan kahta laulajaa vaan yhden laulajan kaksi puolta. Rakastuminen voi joskus tuntua niin hyvältä että se tekee melkein kipeää ja tätä olotilaa sanoitus maalaileekin mukavan monisanaisesti. Jopa kertosäkeen sanoja varioidaan näppärästi. Täytyy nostaa hattua 60- ja 70-lukujen hittinikkariduo Roger Greenway ja Roger Cookille ajattomasta hengentuotteestaan. Minulla ei ole Something's Gotten Hold of My Heartista paljoa pahaa sanottavaa sillä se on niitä biisejä jotka aina nostattavat mielialaa. Mutta jos mennään mitä jos asteelle niin olisi mielenkiintoista kuulla kappale edelleen samana duettona ja Almondin version sovituksella mutta 60-luvulla tuotettuna.

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti