lauantai 29. kesäkuuta 2013

Howard Shore - Minas Morgul

Artisti: Howard Shore
Kappale: Minas Morgul (2003)
Albumi: The Return of the King OST
Mieleenjäävin lause: Instrumentaali.

Tämänkertainen virsi on lyhyehkö, sillä Kuninkaan Paluun soundtrackiltä löytyvä Minas Morgul jää mitaltaan kolme sekuntia alle kahden minuutin. Olen omistanut Kuninkaan Paluun soundtrackin vasta lyhyen aikaa, sillä aikoinaan kuuntelin kahden ensimmäisen elokuvan vastaavat opinnäytteen kirjoittamisen aikana niin puhki etten kyennyt pitkään aikaan Sormusten Herran musiikkia kuuntelemaan. Olen myös sitä mieltä että kahden ensimmäisen elokuvan soundtrackit olivat hieman parempia kuin tämän kolmannen. Trilogiaa tehdessä väkisinkin alkaa kolmannen osan kohdalla tulla jo turtumusta koska elokuvat vaativat yhtenäisen äänimaailman ja mielestäni aiemmilla levyillä myös ne lauletut vähän popimmat kappaleet olivat parempia. (Enyan May It Be ja Emiliana Torrinin Gollum's Song päihittävät Annie Lennoxin Into the Westin.)

Minas Morgul eli Mustan velhouden torni (kuvassa) oli paikkana niin korruptoitunut ja paha että siellä ei voinut pahojen olentojen kukistumisenkaan jälkeen enää kukaan asua. Kuinka hyvin paikan teemana soiva kappale onnistuu kuulostamaan sellaiselta? -Kohtalaisen hyvin. Minas Morgul on taattua Howard Shore laatua muttei hänen parhaita tuotoksiaan. Torvisoittimia runsaasti käyttävän Sormusten Herra filmatisoinnin musiikkityyli oli tullut jo kolmannen elokuvan myötä tutuksi eikä pysty enää yllättämään. Toki sävellys on mahtipontinen ja hieman painostavakin muttei nimensä veroisesti. Ehkä tässä kohden olisi voinut käyttää tummaäänisiä kuoroja enemmänkin ja luoda selkeämmin omaa teemansa. John Howe hahmotteli Minas Morgulin elokuvaan viisaudenhampaan poisto-operaationsa innoittamana mutta sävellys ei pääse samaan tuskaisaan tunnelmaan. Vaikken ole viisaudenhampaitani vielä poistattanutkaan en usko sen olevan näin mukavan mahtipontinen kokemus.

Eihän kahdessa minuutissa toki voi tehdä mahdottomia mutta siitä huolimatta on todettava että mielestäni Minas Morgul on laadukkaan soundtrackin riviraita.

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti