lauantai 16. maaliskuuta 2013

Macy Gray - I Try


Artisti: Macy Gray
Kappale: I Try (1999)
Albumi: Woman Vol. 2
Mieleenjäävin lause: "I try to say goodbye and I choke."

Tämän kertainen sattuman sanelema on niitä biisejä jotka sijoittuvat hyvin tarkasti muistoissani sinne vuosituhannen vaihteeseen. Macy Grayn jonkun muun biisin muistaminen on vaikeaa vaikka muistankin että kyllä hänen muutkin biisinsä jonkin verran soittoaikaa saivat. Toisaalta ehkä yhden hitin ihmeen leima ei ole niin vääräkään, sillä onhan I Try esimerkiksi hänen ainoa Top 40 singlehittinsä Billboardin listalla. Tästä huolimatta Grayn ura on jatkunut vilkkaana ja hän on pitänyt monta rautaa tulessa esiintymällä niin elokuvissa/televisiossa kuin vierailemalla muiden artistien levyillä. 

I Tryn kaltainen laulu on hankala arvostella sillä sen on aikoinaan kuullut monen monta kertaa eikä se myöskään ole päässyt unohtumaan vuosien varrella missään vaiheessa. Suurin osa kuuntelukerroista ei ole ollut omavalintaisia, vaikka näköjään biisi löytyykin minulta kokoelman kautta. Macy Grayn ääni on personaallinen, muttei sillä tavalla jota mielellään kuuntelisin kokonaista levyllistä. Tämä Amerikan Teemu Brunila kuuluu varmasti niihin artisteihin joita joko rakastaa tai vihaa. Itselleni Macy Gray on kuin joku eksoottinen mauste jota tekee kerran pari vuodessa mieli mutta jo heti aterian jälkeen ajattelee etten kyllä halua tätä lisää vähään aikaa. 

Ajoitus on tärkeää hitille ja siinä I Try onnistuikin lähes oikein, sillä se julkaistiin alun perin jo vuonna 1997 mutta hitti siitä tuli vasta Grayn debyyttialbumin toisena singlenä vuonna 1999. Ikävöivän rakkauden vaikeudesta kertova sanoitus ei ole erityisen mieleenjäävä mutta Grayn persoonallinen ulosanti pelastaa paljon. Vasta nyt tätä arvostelua kirjoittaessani sain tietää mitä kertosäkeessä lauletaan, sillä en ollut aiemmin saanut persoonallisesti äännetystä choke -sanasta selvää. (Omiin korviini se oli aina vain mitääntarkoittamaton "tsuk".) Voi toki olla että tällainen kaipailubiisi toimisi parhaiten silloin kun itse kärvistelee ikävissään, joten sellaisessa tilanteessa olevien kannattaa lisätä arvosanaan 1-2 pistettä lisää. I Try on minulle biisinä muistettava muttei ikimuistoinen.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti