maanantai 12. marraskuuta 2018

Top 40 1977-1954 sija 3: Bee Gees - How Can You Mend a Broken Heart

Artisti: Bee Gees
Kappale: How Can You Mend a Broken Heart (1971)
Albumi: Trafalgar
Mieleenjäävin lause: "Please help me mend my broken heart and let me live again."

Biisin tälle listalle valitseminen Bee Geesin tuotannosta tarjosi positiivisen ongelman. Kun aikajana kattaa Bee Geesin uran alun discoaikakauden alkuun asti niin valinta olisi voinut kohdistua moneen muuhunkin. Se ensimmäinen falsettibiisi Nights on Broadway olisi ollut loistava valinta. Words on yksi hienoimpia rakkauslauluja ikinä. To Love Somebody, Lonely Days, I've Gotta Get a Message To You, I Started a Joke, First of May, Don't Forget To Remember, Run to Me.. ..hyviä vaihtoehtoja kaikki. Bee Geesin discografian tason kanssa ei moni yhtye tai artisti pysty omissa kirjoissani kilpailemaan.

Bee Geesin veljestrio joutui hajaannuksen partaalle 60-luvun lopussa kun Robin Gibb lähti bändistä ja pyrki soolouralle. Barry ja Maurice julkaisivat kahdestaan Cucumber Castle albumin, mutta onneksi sopu syntyi ja veljekset palasivat yhteen. Ensimmäiset yhteiset levytyssessiot välirikon jälkeen olivat jännittäviä, mutta vanha taika oli tallella. How Can You Mend a Broken Heart oli sopiva sopubiisi ja lisäksi siitä tuli Bee Geesin ensimmäinen ykköshitti Amerikassa.

Gibbin veljesten tarinaan liittyy muutakin draamaa. Andy Gibb joka oli neljästä veljeksestä nuorin sai menestystä sooloartistina, mutta huumeet veivät hänet ennenaikaiseen hautaan vain 30-vuotiaana vuonna 1988 juuri kun hänet olisi päätetty ottaa virallisesti Bee Geesin neljänneksi jäseneksi. Maurice Gibb menehtyi suolistosairauteen 2003 ja Robin Gibb paksusuolen syöpään vuonna 2012. Niinpä jäljelle jäi vain Barry Gibb, veljeksistä vanhin.

On ymmärrettävää että veljessarjan vanhin ei oleta jäävänsä viimeisenä muistelemaan nuorempia veljiään mutta hän on kertonut haastattelunsa saavansa lohtua yhdessä tehdystä musiikista ja kaikista muistoista. Eräässä tv-konsertissa hän esitti yksin How Can You Mend a Broken Heartin haastattelun yhteydessä. Barry Gibb kertoi, että ihmiset olivat usein kertoneet hänelle kuinka juuri tuo kappale oli auttanut heitä surusta ylipääsemisessä ja että se auttoi häntä itseäänkin.

Hieno popsävellys, loistavat harmoniat ja soololaulut, taitava toteutus soitannollisesti ja sovituksellisesti. Kuvasin juuri perusosat Bee Geesin parhaimmista kappaleista ja se sopii erityisen hyvin How Can You Mend a Broken Heartiin. Kappale loppuu ja alkaa samaan hienoon bassoliutukseen ja onpa se muutenkin hieno ja tunnelmallinen biisi soitettavaksi. Introssa on kaikkien kolmen yhteislaulua ja lyhyt Robinin soolo-osa, mutta minulle kappale toden teolla alkaa Barryn ensimmäisestä henkäyksestä. Tuo henkäys on minulle pophistorian hienoimpia hetkiä.

Kuten monet hienot biisit How Can You Mend a Broken Heart sisältää täydellisen dynamiikan ja draaman kaaren. Vaikkei sanoituksen pohdinta siitä miten maailma saattaa jatkaa kulkemistaan vaikka yksilö tuntisi suurta kipua ja menetyksen tuskaa ei ole ideana uniikki, mutta liekö sitä toteutettu koskaan yhtä koskettavasti? Musiikin parantava voima on tässä voimakkaasti läsnä. Surusta pääsee yli vain ajan ja itselle armollisuuden voimalla. Eikä tämänkaltainen musiikkikaan ole varmasti haitaksi.

(Annan blogissani arvosanat vain random playn arpomille kappaleille, en näille spesiaaliarvosteluille.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti