lauantai 25. marraskuuta 2017

Mike Oldfield - Sailor's Hornpipe

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Sailor's Hornpipe (1973)
Albumi: Platinum Collection
Mieleenjäävin lause: "Instrumentaali"

Vaikka annankin random playn päättää kulloisenkin arvosteltavan kappaleen olen pari kertaa hypännyt muutaman intron ja outron yli sillä niistä ei oikeasti saisi mitään rakentavaa varsinkin jos ne ovat vain muutaman sekunnin mittaisia. Mike Oldfield levytti traditionaalisen Sailor's Hornpipe kappaleen Tubular Bells albumin päättäväksi osioksi ja vaikka sillä on mittaa vain puolitoista minuuttia katson, että se on kuitenkin laskettavissa omaksi itsenäiseksi kappaleekseen. Tubular Bells on merkittävä albumi ja Sailor's Hornpipe kuului säännöllisesti Oldfieldin livesetteihin ainakin 80-luvun alkuun saakka. Pidän varsinkin vuoden 1981 Montreux festivaalin livevedosta. Koko Oldfieldin keikka tuolta on kokonaisuutena hieno eritoten todella kuuman yleisön ansiosta.

Sailor's Hornpipe on alunperin kansansävelmä ja vanhimmat nuotitukset siitä löytyvät 1700-luvun lopulta. Melodia ja siihen liittyvä tanssi yhdistettiin merimiehiin sillä se vaati vain pienen tilan ja sopi siis laivalla keinuttavaksi. Laivoille oli tuolloni tapana palkata yksi musikantti viihdyttämään miehistöä pitkillä ja muutoin yksitoikkoisilla matkoilla. Sailor's Hornpipea tanssittiin matkimalla laivatyössä käytettäviä liikkeitä kuten purjeiden reivaamista jne. Myöhemmin laivoihin ei enää palkattu piipareita soittelemaan ja tanssi katosi muodista väliaikaisesti mutta melodia jäi elämään.

Sailor's Hornpipe niin melodiana kuin tanssinakin pysyi 1900-luvulla elossa eritoten elokuvien ja piirrettyjen käyttäessä sitä varsin usein etenkin koomisena efektinä. Mike Oldfield soitti kappaletta jo ennen soolouraansa toimiessaan Whole World yhtyeen basistina. Jos basson ja kitaran lisäksi alkaisin ikinä opettelemaan mandoliinin soittoa koettaisin varmasti alkaa tapailemaan Sailor's Hornpipea. Jatkuvasti nopeutuva versio ainakin kävisi hyvästä harjoituksesta ja edistymisen huomaisi siitä kuinka pitkälle pääsee ennen kuin soitto karkaa käsistä.

Oldfield levytti mielestäni varsin turhan uusioversion Tubular Bellsistä vuonna 2003 ja siihen kuului myös uusiolevytys Sailor's Hornpipesta. Kuten koko levystä, siitäkin puuttui yli puolet alkuperäisen charmista. Alkuperäinen Tubular Bells ei ehkä ollut levytyksenä täydellinen mutta se ei vähemmän sen arvoa. Oldfieldin 70-luvun albumeilta löytyvät traditionaalisten kappaleiden coverit olivat kaikki varsin sympaattisia tapauksia vaikkei mikään niistä kuulukaan suurimpiin suosikkeihini. Ainakin Sailor's Hornpipe levytettiin oikean mittaiseksi raskasteemaisen albumin keventäväksi päätösosioksi. Kenenkään 30-40 vuotta toimineen artistin koko levytysura ei ole timantteja täynnä, joten hyville täytebiiseille täytyy antaa se arvo mikä niille kuuluu.   
 
Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti