lauantai 22. lokakuuta 2016

Robyn - Still Your Girl

Artisti: Robyn
Kappale: Still Your Girl (2002)
Albumi: Don't Stop the Music
Mieleenjäävin lause: "Yeah baby, I just wanna make it alright, make it alright."

On toki mukava ruotia erään tämän blogin vakiolukijoita olevan henkilön lempiartistia mutta tilastot tähän liittyen ovat epätavalliset. Omistan vain yhden ruotsalaisen Robynin albumeista ja tämänkertainen Still Your Girl on jo neljäs sattuman sormen valinta joka osuu tuolle albumille. Kolme ensimmäistä osuivat blogini alkutaipaleelle 2010-11 ja viiden vuoden tauko on varmasti ollut tarpeen. Joidenkin artistien ja bändien tavallista tiuhemmat ilmaantumiset ymmärrän koska heidän albumeitaan löytyy lukumääräisesti paljon levyhyllystäni. En poimi Don't Stop the Music albumia nykyään useinkaan kuunteluun vaan lähinnä valitsen sieltä ne pari tykeintä raitaa joidenka vuoksi olen ko. albumin aikoinaan hankkinutkin.

Ruotsalainen tuottajakaksikko Ghost (Ulf Lindström ja Johan Ekhé) vastasi Robynin kolmesta ensimmäisestä albumista. Still Your Girl biisin kirjoitusvastuussa olivat puolestaan tanskalaiset Remee sekä Cutfather & Joe ja kirjoituskrediitit sai myös artisti itse. Pohjoismainen yhteistyö sai aikaan varsin kelpo albumiraidan muttei mitään ikimuistoista klassikkoa. Tyylillisesti nyt ei kuljeta 90-luvun ruotsihittikaavan mukaan vaan vaikutteet on selvästi haettu rapakon takaa. Laulajan voisi helposti kuvitella vaihtavansa tuon ajan RnB artistiin ja homma toimisi niinkin. Mutta ei heitetä Robynia yli laidan sillä hän tekee itseltään kuulostavan tulkinnan syyllistymättä ylitulkintaan joka joskus vaivaa hänen amerikkalaisia sielunsiskojaan.

Still Your Girl paljastaa taustamusiikilliset korttinsa aikaisin ja loppumatka on vain samojen looppien variaatiota. Tällä kertaa en anna asian vuoksi tuomiota sillä näin huomio kiinnittyy lauluun ja sanoitukseen. Toki muutaman pienen bonuskoukun esittely loppupuolella olisi ollut mukava lisä. Ehkä tässä tapauksessa on koetettu mennä enemmän amerikkalaisen kuin ruotsalaisen sävellyskoulukunnan mukaan. Ruotsalaisten menestys pop-musiikissa pohjautuu moniin asioihin joista yksi on se tapa miten muualta tulevat musiikkivaikutteet puretaan alkutekijöihin ja niistä kasataan jotakin tuttua mutta silti taikapölyllä maustettua. Tällä kertaa taikapölyä on käytetty säästeliäästi.

Se tekijä mikä minulta vie suurimman ilon sinänsä näppärästä rakkaus-ystävyys sanoituksesta on juuri amerikkalaistyyliä mukaileva tuotanto. Minä haluan ruotsiartistini läpiruotsalaisina. Sanoitus ja Robynin tulkinta päästävät Still Your Girlin keskivertouden kynnykselle. Vaikka sanoitus sopisikin romanttiseen komediaan jossa naispuolinen ystävä lopultakin pääsee sydänsuruisen miehen sydämeen monien mutkien kautta se ei ole silti korni. Taustan vaihtelun puute, oman musiikkiperinnön hyödyntämättä jättäminen laulutulkintaa lukuunottamatta sekä muut keskinkertaistavat pikkutekijät huomioiden on ihme että lopputulos pääsee niukin naukin plussan puolelle. Se mikä tässä on hyvää on Robynin ja sanoituksen ansiota.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti