lauantai 8. lokakuuta 2016

George Michael - I Want Your Sex (Part II)

Artisti: George Michael
Kappale: I Want Your Sex (Part II) (1987)
Albumi: Ladies and Gentlemen
Mieleenjäävin lause: "I'm not your brother, I'm not your father."

Kaikki mihin englannin lahja musiikkimaailmalle eli George Michael on koskenut ei mielestäni ole muuttunut kullaksi. Toisaalta on myönnettävä että silloin kun tämä artisti osuu maaliin niin täysosuma ei jää kauaksi. Hänellä on karismaa ja persoonallinen esiintymis- ja laulutyyli. George Michael omaa myös tähteyttä korostavan persoonan joka välillä haluaa olla hyvinkin esillä ja mielenkiintoista kyllä välillä olla pois näkyvistä. Osittain näkymättömyys on kylläkin johtunut riidoista levy-yhtiön kanssa mutta jätetään se tarina toiselle kertaa kun käsittelyyn pääsee joku sen aikakauden tuotoksista.

Music Television lienee jälleen kerran ollut se väline joka hitaasti mutta varmaasti sai minut pitämään George Michaelista. Persoonalliset ja mieleenjäävät musiikkivideot sekä hieno tulkinta Somebody to Lovesta Freddie Mercuryn muistokonsertista tekivät hänestä pienen harvinaisuuden eli miessooloartistin josta pidän. Musiikkimaussani on muutenkin painotus naisartien ja -bändien puolelle mutta varsinkin miessooloartistit joutuvat läpäisemään tiukan seulan päätäkseen levyhyllyyni.

Lopullinen ostopäätökseen vaikuttava tekijä oli jo edesmenneessä Hifi -lehdessä ollut levyarvostelu joka antoi pop-musiikille epätyypillisesti George Michaelin Ladies and Gentlemen kokoelmalle täydet pisteet sekä musiikista että levyn äänenlaadusta. Orastava hifisti halusi tietenkin levyn joka olisi myös laadukas äänite ja lisäksi hyvää musiikkia. En tänäkään päivänä haluaisi ostaa levyä jonka äänenlaatua kehutaan taivaisiin mutta joka ei musiikkina kiinnosta minua.

George Michael on urallaan saanut sekä nostetta että kärsinyt takapakkeja erilaisten kohujen myötä. Supermenestyneen Faith albumin ensisingle I Want Your Sex aiheutti kohua sekä sanoituksen teemojen että rohkean musiikkivideon vuoksi. Jälleen kerran lähes 30 vuotta myöhemmin kohua ei ole aivan niin helppo ymmärtää mutta niinhän se on että aina kun raja-aitoja kaadetaan niin huomiota aiheuttavien asioiden keskiarvokin kohoaa. 50-luvusta ja Elviksen lantionheilutuskohusta on päästy pitkälle ja liekö loppua näkyvissä niin kauan kun huomiolla saa mainetta. (Ja mammonaa.)

I Want Your Sex oli Faith albumilla kaksiosainen ja yhdeksänminuuttinen kokonaisuus ja lisäksi kolmososa julkaistiin singlen b-puolena myöhemmin. Tämä arvostelu kattaa vain kakkososan jota albumilla kutsuttiin lisänimellä "Rhythm Two: Brass in Love". Vaskisoittimien osuus käy kyllä hyvin ilmi jokaiselle kuulijalle sillä ovathan torvet keskeisin elementti kappaleessa George Michaelin äänen lisäksi. Soundillisesti kokonaisuus kuulostaa hyvinkin kasarisynteettiseltä juuri noita edellämainittuja torvia myöten. Uskon että I Want Your Sex jakaa varmasti mielipiteet sillä ymmärrän että se voi tietynlaisille ihmisille kuulostaa suunnattoman ärsyttävältä. En myöskään ole itsekään varma onko se kestänyt aikaa aivan täydellisesti.  

Pienestä oman aikansa lapsi leimasta huolimatta I Want Your Sex jää minulle kokonaisuutena vahvasti positiiviselle puolelle. Kyllähän tämä keinuttaa sisäistä virtuaalilantiotani joka on paljon todellista lantiotani notkeampi. Eikä kyseessä ole mikään limainen machobullshitballadi vaan sielukas ja menevä kappale. Ehkei George Michael peittele sitä mitä hän haluaa mutta samalla mukana on myös se tarvittava määrä herkkyyttä sillä pelkällä kiimaisuudella ei  (vähäisen) kokemukseni mukaan saa vastakkaisen sukupuolen kiinnostusta. Bonusta täytyy antaa oikein hyvästä dynamiikasta ja jopa sanoituksellista draaman kaaresta jossa alun machomies hiljalleen taipuu anelevampaan ja lempeämpään suuntaan. I Want Your Sex (Part II) ei ole helppo biisi loppusummata lyhyesti ja niinpä en edes yritä vaan totean että enemmän tässä on tehty oikein kuin väärin juuri edellämainitustakin syystä.    

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti