sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Martti Servo & Napander - On kivaa olla tyttö

Artisti: Martti Servo & Napander
Kappale: On kivaa olla tyttö (2007)
Albumi: 30 Maistuvinta napanderia
Mieleenjäävin lause: "On kivaa olla tyttö ja laukkua heiluttaa."

Martti Servo & Napander on varmasti yhtye valikoituun makuun. Toisaalta Napander nauttii suosiota myös (hevi)piireissä joidenka ei odottaisi pitävän iskelmäparodioita puolitosissaan tekevästä joukkiosta. Napanderin kappaleiden yltiöpositiivisuus tulee ymmärretyksi oikein mikä on ihme sillä iskelmähistoriastamme löytyy monta tosissaan otettua parodiabiisiä. Kun televisiosta näkyi Martti Servo & Yösydän ohjelma se oli minulle viikon lopetusrituaali. Sellofaanipötköjen säestyksellä lauletut Napanderhitit olivat sellaista televisiota millaista en ole sen koommin kokenut. 

Joskus minusta tuntuu että tämän blogin satunnaisuutta voi tiettyjen biisivalintojen tullessa kyseenalaistaa. Sillä tällä viikolla jos olisin saanut valita arvosteltavan biisin niin se olisi voinut olla juuri naisena olemista ylistävä humppa On kivaa olla tyttö. Tulenhan ensi viikolla töissä pukeutumaan naiseksi päivänä jonka teema on puketua vastakkaiseksi sukupuoleksi. Voitte kuvitella ilmeeni kun nextin painamisen jälkeen juuri tämä biisi alkoi soimaan. Random play ymmärtää selvästi ironian päälle.

Sävellyksellisesti, soitannollisesti ja sovituksellisesti On kivaa olla tyttö voisi olla minkä tahansa humppayhtyeen tuotos. Mutta kun sen laulaa Martti Servo Napander yhtyeen kera niin lopputulos on jotakin muuta. Ei tässä aivan Ufo tarjosi kaakaon biisin metatasoille päästä muttei kauaskaan jäädä. Hyvätahtoinen naiseuden ylistys vai tarina miehestä joka lopultakin on päässyt naiseksi, jokainen saa tulkita sanoman itse. Kun Martti Servo laulaa omalla nikottavalla tyylillään kuinka kivaa on olla tyttö eikä se tunnu yhtään väärältä on päästy siihen pisteeseen että yhtye voi tehdä mitä tahansa eikä se enää heilauta bändin faneja. Hyvin tehty Napanderin pojat, hyvin tehty.   

En väitä olevani humpan ystävä mutta tässäkin kohtaa Martti Servo yhtyeineen selviää puhtain paperein. Kun kappaleessa selvästi tehdään hellän rakastavaa parodiaa humpasta ja kaikki koukut kuulostavat tutuilta iskelmän menneisyydestä ei tekosyynä voi pitää humppavihaa. Tuskin kukaan Eläkeläistenkään fani kuuntelee muuta humppamusiikkia. Kaiken positiivisuuden turruttamana täytyy kuitenkin sanoa että yhtye on tehnyt parempiakin iskelmäpastisseja. Jos näillä eväillä mentäisiin neljä minuuttia tylsyys pääsisi iskemään mutta lempisanontani mukaan hyvä biisi tietää mittansa ja vähän yli kaksi minuuttia on juuri sopiva mitta tässä tapauksessa. On kivaa olla tyttö ei ole makkaraperunat munalla vaan pienet ranskalaiset jotka nautitaan kun hiukoo vain vähäsen ja rahat ovat tiukilla.     

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti