sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Celine Dion - It's All Coming Back to Me Now

Artisti: Celine Dion
Kappale: It's All Coming Back to Me Now (1996)
Albumi: Falling into You
Mieleenjäävin lause: "There were nights of endless pleasure."

Celine Dionin versio It's All Coming Back to Me Nowista taitaa hyvinkin olla blogissani arvostelluista biiseistä toistaiseksi pisin 7 minuutin 37 sekunnin mitallaan. Levyhyllystäni toki löytyy muutama omille kymmenluvuilleen yltävä kappale mutta ne ovat antaneet vielä odottaa itseään. Pisin kappale mikä tällä hetkellä voisi tulla käsittelyyn on pituudeltaan 60:02 mutta jätän sen nimen vielä arvoitukseksi.

Tämänkertaisten kaltaisista biiseistä kirjoittaminen on palkitsevaa musiikkibloggaamista sillä kappaleen taustoja selvittäessäni opin paljon uutta. Kyseessä on myös kappale josta pidän ja luonnollisesti sellaisista kirjoittaminen sujuu luontevammin vaikka kieltämättä kirjoittaminen esimerkiksi kymmenestä eniten inhoamastani biisistä voisi olla helppoa. Mutta miksi ostaisin sellaista musiikkia joten tähän blogiin edellämainittu likainen kymmenikkö ei ikinä tul(l)e päätymään.

Olen varmaankin puukorva sillä en ole ikinä ennen tullut ajatelleeksi kuinka paljon Celine Dionin It's All Coming Back to Me Now kuulostaa Jim Steinmanin takapiruilemalta Meatloafilta. Sillä kyseessä on kuin onkin juuri Jim Steinmanin säveltämä, sanoittama ja tuottama äärieeppinen voimaballadi. Meatloaf olisi halunnut kappaleen Bat out of Hell II albumilleen mutta Steinmanin mielestä kappale kuului naisen esitettäväksi ja esti oikeuden päätöksellä Meatloafia julkaisemasta omaa versiotaan. Dionin versio ei kuitenkaan alkuperäisversio vaan sen levytti alunperin naisrockyhtye Pandora's Box vuonna 1989 ilman suurta listamenestystä. Meatloaf itse pääsi lopulta levyttämään kappaleen duettona Marion Ravenin kanssa Bat out of Hell III albumille vuonna 2006.

Celine Dionin 90-luvun albumit olivat laadukkaasti tuotettuja kokonaisuuksia joissa lähes kaikki biisivalinnat olivat onnistuneita tai ainakin kokonaisuuteen istuvia. Itselleni It's All Coming Back to Me Now on siellä aivan terävimmän keihäänkärjen takana eli Celinen parhaimmistoa muttei aivan suurimpiin suosikkeihin kuuluva.

Tällä kertaa täytyy sanoa että pitkästä kestosta huolimatta pituus on oikea. Kokoelmille päätyneet lyhyemmät miksaukset kadottavat jotakin pientä ja olennaista. Eeppiset elokuvatkin ovat usein reilusti yli kaksituntisia ja sisältö ratkaisee ovatko ne kyllästyttäviä vai ei. Ja juuri eeppisenä ja oopperamaisena Steinmantuotoksena It's All Coming Back to Me Now täytyykin kuunnella. Paisuttelu, siirappi ja mahtipontisuus voi olla joillekin liikaa mutta Steinmanin tuotannossa usein oleva synkkä pohjavire tasoittaa kokonaisuutta oikealla tavalla. Dionin kyky tulkita niin herkästi kuin täydellä paatoksellakin on olennaista tämänkaltaisten kappaleiden onnistumisen kannalta.

Voisi kuvitella että kun sama teema toistuu yli seitsemän minuutin ajan se voisi käydä puuduttavaksi mutta niin ei käy. Dynamiikka ja klassista tarinankerrontamallia noudattava rytmitys toimii ja tuottajat ovat onnistuneet työssään. Äänimaailma on rikas muttei tukkoon ahdettu sillä kun jotakin uutta tuodaan sisään myös jotakin otetaan tilalta pois. Kevyet rockelementit istuvat kokonaisuuteen mutta tärkein eli laulu on pidetty pinnalla niin kuin kuuluukin. Romanttinen ja kohtalokas sanoitus toimii vaikka tulkinta ei olekaan yhtä synkkä kuin kahdella muulla versiolla. Tämä on jälleen kerran oikein sovitettu artistin tyyliin sopivaksi vaikka teemana kuolema on tässäkin versiossa läsnä. It's All Coming Back to Me Now on eeppistä ja isoa paisuttelua joka ei välttämättä maistu kaikille tai sovi kaikkiin fiiliksiin mutta on mielestäni laadukas edustaja genressään.

Loppukevennyksenä mainittakoon että tämä biisi pääsi siihen pitkään listaan väärinkuulluista biiseistäni. Kohta jossa oikeasti lauletaan "It was more than any laws allow" on ollut minun korvissani tähän päivään asti "It was a moment of your lousy love". Jälleen kerran pidin enemmän omasta tulkinnastani kuin oikeasta.

Arvosana: 7,5/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti