lauantai 8. elokuuta 2015

John Waite - Missing You

Artisti: John Waite
Kappale: Missing You (1984)
Albumi: Gold Megastars und ihre Nummer 1 Hits
Mieleenjäävin lause: "I ain't missing you, I can lie to myself."

Minulla ei ole mielikuvaa milloin ja mistä olen ostanut vetävästi nimetyn kokoelmalevyn Gold - Megastars und ihre Nummer 1 Hits. Tuplalevy on luultavasti ollut halpa ja olen ostanut sen 90-luvun loppupuolella. Kokoelma sisältää pääsosin ne tyypillisimmät 80-luvun hitit mutta jostakin syystä sekaan on heitetty mm. Dj Boboa, The Shadowsia, Captain Jackia ja Canned Heatia. Hollantilaisfirma Disky ei ole kokoelmillaan koskaan ollut kaikkein muodollisin mutta yleensä he eivät onneksi ole syyllistyneet huijauskokoelmiin joissa lukee pikkupräntillä että kyse on liveversioista tai uudelleenlevytyksistä yhden alkuperäisjäsenen kanssa. Aikoinaan halpiskokoelmat olivat hyvä keino rikastuttaa levykokoelmaa mutta nykyään niitä tarttuu harvoin mukaan. Liian usein kokoelmilla on juuri ne tietyt biisit jotka jo omistan.

Englantilaisen John Waiten Missing You oli suuri hitti vuonna 1984. Olihan kyseessä Billboardin Hot 100 listan ykkönen ja artistin kotimaassakin Top 10 singlehitti. Missing You syrjäytti Tina Turnerin What's Love Got To Do With It:n ykköspaikalta ja ehkä juuri tästä syystä Turner levytti omansa versionsa Missing Yousta vuonna 1996. Ennen soolouraansa John Waite kuului The Babys yhtyeeseen laulaja-basistina ja yhtye sai alkuperäiskokoonpanonsa aikana 1974-1981 pari kohtalaista hittiä. Waiten kakkossooloalbumi No Brakes on hänen uransa selvästi menestynein juuri Missing Youn takia mutta levytysura on jatkunut näihin päiviin asti ilman uudempia hittejä.

Missing You on sellaista nostalgista retrohittiradiokamaa mitä en kaipaa. Se on kasarimpaa kuin Commodore 64 tai jumppasäärystimet eikä omaan makuuni hyvässä. Tuotanto on ilmavaa ja pömpöösiä kuten ajankohtaan kuuluu mutta kappale ei ole vanhentunut huonoimmalla mahdollisella tavalla. Puhtaasti levytyksenä Missing You kuulostaa kelvolliselta. John Waiten ääni ei ole miehekkäimpiä ja se risteää tummempien naisäänien kanssa niin että tietämätön voisi jopa erehtyä hetkeksi laulajan sukupuolesta. Tämäkään ei ole ongelma kun kyseessä on sydänverinen AOR eroballadi. Sanoituksen kantava idea on se että rakkauden mentyä karille koetetaan pitää pokerinaamaa ulospäin mutta sisäisesti vielä vuodatetaan kaipuun kyyneleitä.

Mutta en vain osaa pitää Missing Yousta sillä se on liian kylmä kertoessaan tarinaansa. Minulle se on siis aikansa pilaama ja sama kappale kymmenen vuotta myöhemmällä tai vanhemmalla tuotannolla voisi toimia paremmin. John Waiten tulkinta kuulostaa liian sliipatulta ja sydänveri kuuluu sanoituksessa muttei laulussa. Tämänkaltaisessa balladissa pitäisi olla kunnon nostatus ja nyt kappale sykkii lähes samaa tahtia alusta loppuun. En ole kohdeyleisöä, tämä ei ole minun palani kakkua, ruoho ei ole taatusti vihreämpää aidan kasarimmalla puolella eikä Missing You ole edes omassa musiikillisessaan aikakapselissaan eliittiä. Minun ei tarvitse valehdella itselleni kun sanon etten jää kaipaamaan tätä.    

Arvosana: 3,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti