lauantai 13. kesäkuuta 2015

Gemini - Falling

Artisti: Gemini
Kappale: Falling (1985)
Albumi: Det bästä med Karin och Anders Glenmark
Mieleenjäävin lause: "Every time you go away I feel like falling."

Menestystä ei aina voi monistaa. Abban jäätyä tauolle Benny Andersson ja Björn Ulvaeus keskittyivät Chess musikaaliin ja Gemini sisarduoon. (Jotka eivät nimestä huolimatta olleet kaksosia.) Chess menestyi mukavasti mutta Gemini ei niinkään. Anders ja Karin Glenmark kuuluvat musikaaliseen Glenmarkien sukuun ja molemmat ovat tehneet yhteistyötä monissa Bennyn ja Björnin projekteissa. Gemini ei kahden albuminsa myötä onnistunut lyömään isosti läpi mutta on jäänyt eritoten Abbafanien suosimaksi. Itse kuulinkin aikoinaan yhtyeestä juuri Abba sähköpostituslistalla mutta debyyttilevyn käsiin saaminen oli vaikeaa sillä 80-luvulla tehty pieni cd-painos oli loppuunmyyty aikoja sitten. En omista sitä vieläkään kuin vinyylinä mutta onneksi 2005 julkaistu kokoelmalevy toi edes osan biiseistä levyhyllyyni.

Geminin parhaat biisit ovat mielestäni Bennyn ja Björnin kynäilemiä mutta Anders Glenmarkin yhdessä Ingelma Forsmanin kanssa tekemä Falling istuu hyvin kokonaistyyliin. Anders Glenmark on tehnyt monta hyvää kappaletta mm. Fridalle mutta Falling ei pääse aivan niidenkään tasolle. Kuitenkin Falling on mukiinmenevä voimaballadi eikä ole reilua verrata sitä vaikkapa Just Like Thatiin tai Another You, Another Mehin. Kaksi jälkimmäistä ovat sentään biisejä joita minun olisi mahdoton jättää parhaimmat biisit ikinä listaltani pois. Kolmas asia mikä heikentää Fallingin laatua on se että Anders on päälauluvastuussa ja voimakasääninen Karin saa tyytyä taustatukemaan. Merkityksen huomaa kertosäkeessä johon Karin saa tuotua voimaa mukanaolollaan. Olisiko vaikeasta rakkaudesta kertova kappale voinut toimia duettona? Sitä emme ehkä ikinä saa tietää.

Jos olet allerginen 80-luvun puolivälin poptuotannolle niin Falling ei ole sinua varten. Olkatoppaukset kuuluvat soundeista asti. Ehkä olen liian kriittinen sillä ei minua koskaan harmita kun Falling alkaa soimaan. Jälleen kerran vertailukohdat ovat vain liian kovat. Mahtipontisuus toimii ja kappaleen nimi kajahtaa kertosäkeessä komeasti. Sanoitukseen on nähty vaivaa ja se on jopa hieman musikaalimainen. Jos tämä on ensimmäinen Geminin kappale jonka ikinä kuulit niin pidä silti mielessä että se on mielestäni heidän tuotantonsa rivibiisejä. Mahtipontisuutta ilman tarttuvuutta eli ei aivan säkki täynnä tyhjää ilmaa sentään.  
         
Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti