lauantai 23. toukokuuta 2015

Tori Amos - Cornflake Girl

Artisti: Tori Amos
Kappale: Cornflake Girl (1994)
Albumi: Tales of a Librarian
Mieleenjäävin lause: "Hanging with a raisin girls."

Torilla tavataan taas. (Piti saada tämä vitsi pois mielestä että pystyn keskittymään itse kirjoittamiseen.) Cornflakesit ovat minulle murojen keskikastia. En pidä sokerisista muroista joten maissimurojen hillitty maku kelpaa minulle mutta toisaalta en pidä maisista noin yleensä. Voinkin sanoa että pidän Tori Amoksen yhdestä tunnetuimmasta kappaleesta Cornflake Girl enemmän kuin itse muroista joihin kappaleessa viitataan.

Tori Amos ei tietenkään laula muroista vaan cornflake girl on artistin itsensä käyttämä nimitys tytöistä jotka ovat valmiita vahingoittamaan ystäviään. Innoitus tähän syntyi afrikkalaisesta naisten silpomisperinteesta jossa usein naispuolinen sukulainen on se joka huokuttelee tytön operaatioon ja myös suorittaa sen. Cornflake girlin vastakohta on laulussakin mainittu raisin girl joka ei petä ystäviään. Maissimuro-rusinasekoituksessa kun on paljon enemmän maissia kuin rusinoita joten jälkimmäisiä on paljon vaikeampi löytää. "Never was a cornflake girl.. hanging with a raisin girls.." Älkää siis kutsuko Toria cornflake girliksi. Oma logiikkani olisi toinen, syönhän maksalaatikkonikin rusinattomana ja mielestäni rusinat vain pilaavat pullan. Mutta pisteet artistille hyvin perustelluista kielikuvista. Never was a liver casserole with raisins boy..

Cornflake Girl on se kappale jonka kautta tutustuin Tori Amoksen musiikkiin ensi kertaa. Saihan kappale kohtalaista rotaatiota MTV:llä. Mutta vaikutus oli hidas sillä hankin Tori Amoksen levyn hyllyyni vasta vuosi takaperin. Joihinkin asioihin kypsyy ajan kanssa vaikka kappale oli jo tuolloin tarpeeksi hyvä jättämään muistijäljen niin musiikin kuin värikylläisen musiikkivideonkin vuoksi. Kappaleesta tehtiin kaksi erilaista musiikkivideota (molemmat löytyvät alta) joista toinen Euroopan ja toinen Amerikan markkinoille. Tori halusi toteuttaa kaksi erilaista visuaalista näkemystä hengentuotteestaan. Itse pidän luonnollisesti siitä versiosta jonka näin alunperin ensin.

Cornflake Girl maistuu paremmalta nyt kuin 21 vuotta sitten. (Kylläpäs nämä alati kasvavat vuosimäärät elämässä taaksepäin saavat itseni tuntumaan vanhalta.) Pidän intron bassoniekusta mutta toki Tori Amoksen ollessa kyseessä piano on se dominoiva soitin. Siinä missä piano joskus tuntuu teennäisestä soittimelta popmusiikissa niin Tori Amoksen tapauksessa se on lähes ehdoton. En tiedä miten kilinällä ja helinällä täytetty äänimaailma on estetty menemästä tukkoon mutta ehkä se on vahvuus ajalta ennen volyymisotia. Minulle Cornflake Girl on pieni pophelmi jossa on syvyyttä sanoituksessa, liioittelematon tulkinta ja hyvä toteutus.        
         
Arvosana: 7,5/10Ei kommentteja:

Lähetä kommentti