lauantai 10. tammikuuta 2015

Nanne - Martyr

Artisti: Nanne
Kappale: Martyr (1998)
Albumi: Cirkus homo sapiens
Mieleenjäävin lause: "Ständig martyr, jajamensam."

Aika on taas palata takaisin ruotuun vuoden 2015 ensimmäisen sattuman saneleman myötä. Ei ole erikoista kun minun levyhyllystäni on kyse että artisti löytyy länsinaapuristamme ja niin kävi tälläkin kertaa. Nanne Grönvall on persoonallinen räpätäti jonka energiataso on esiintyessä useammin lähellä sataa. Tosin hän on kanavoinut omaa pirskahtelevaa persoonaansa vasta siirryttyään soolouralle 1998. Tätä ennen hän oli kuulunut Sound of Music ja One More Time yhtyeisiin joista jälkimmäisen voivat Euroviisujen ystävät muistaa vuoden 1996 kisasta.

Ruotsinkielentaitoni ei aivan riitä avaamaan täyttä merkitystä Nannen debyyttilevy Cirkus homo sapiensilta löytyvän Martyr kappaleen takana. Pääidea lienee kuitenkin marttyyriksi heittäytyvä nainen joka ei ole elämäänsä tyytyväinen. Oli merkitys tarkalleen ottaen mikä hyvänsä Nanne ei käsittele aihetta vakavuudella. Sen ymmärtäisi vaikka ei osaisi sanaakaan ruotsia pelkästään kappaleen kuulemalla. Tekisi mieli käyttää paremman suomenkielisen termin puutteessa englanninkielistä ilmaisua "hot mess" sillä se kuvaa parhaiten musiikillista kokonaisuutta. Se mitä tarttuvuudessa puuttuu korvataankin persoonallisuudella ja yllättävillä naamaa kohti heitetettävillä keltaisilla lumipalloilla. Martyr on varmasti mielipiteitä jakava tuotos ja omassa tapauksessani peukalo kääntyy varovaisesti ylös.  

Sanoitus on sen verran ruotsinkielellä leikittelevää että olen onnellinen etten saanut ikinä mitään tällaista kuulun ymmärtämisen kokeessa. Nanne muistaa omia länsinaapureitaan eli norjalaisia pienellä piikillä biisin viimeisessä lauseessa. Huumoribiisien jos minkä tulee tietää suosimani sääntö siitä että hyvä kappale tietää mittansa ja tässä tapauksessa mittaa on ehkä puolisen minuuttia liikaa. Tai sitten vauhtia olisi saanut olla enemmän, onhan Nanne parhaimmillaan Håll om mig -tyylisissä ilotulitusbiiseissä. Mutta persoonansa voimalla Nanne pitää Martyrin plussan puolella vaikka kyseessä ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa olevansa albuminsa avainraita. Tässä on kuitenkin hyvä tasonmittari vuoden avaukseen. Toivottavasti loppuvuoden random playn poiminnat menevät useammin tästä yli kuin ali.

Arvosana: 5,5/10Ei kommentteja:

Lähetä kommentti