lauantai 24. tammikuuta 2015

Meja - Life is a River

Artisti: Meja
Kappale: Life is a River (2004)
Albumi: Mellow
Mieleenjäävin lause: "Live for a moment just let go and trust in the feeling."

Sokeana levyn ostaminen on nykyään harvinaista sillä niiden etukäteen kuunteleminen on helppoa. Mutta vielä vähän yli 10 vuotta sitten vuonna 2004 tilasin ruotsalaisen Mejan Mellow albumin kuulematta siitä etukäteen biisiäkään. Pidin niin paljon edeltäneestä Realitales albumista että seuraajan hankkiminen tuntui riskittömältä. Mutta riski on silti aina olemassa, varsinkin kun albumien väli venyy neljään vuoteen. Se mitä sain ei ollutkaan edeltäjän kaltaista ruotsipoppia vaan artistin eronjälkeinen terapia-albumi joka soljui enimmäkseen bossa novan tahtiin. Kuuntelin kyllä albumia siinä toivossa että se aukeaisi mutta aukeaminen on tapahtunut hyvin hitaasti vuosien varrella.

Näin tammikuun pakkasten keskellä annos lattarikeinuntaa käy auringon korvikkeesta. Life is a River on Mellow albumin helpoiten lähestyttävimpiä tuotoksia yhdessä Carole King cover It's Too Laten kanssa. Life is a Riverin sanoitus ammentaa osittain samasta lähteestä kuin Mejan suurin hitti All About the Money. Mutta nyt sävy on kepeämpi ja leppoisampi kun maailmantuskan tilalle on tullut viisautta. Siinä missä All About the Moneyn päähenkilö oli stressaantunut länsimaisen elämän kiireisiin osaa Life is a Riverin kertoja hidastaa. Vedet virtaavat, vuodenajat vaihtuvat ja aika menee eteenpäin. Voit räpiköidä vastaan tai mennä lastuna laineilla, valinta on sinun. Jossakin vaiheessa matkasi joella päättyy silti elämän mereen.

Kahden kielen käyttäminen on riski siinä missä kahden eri musiikkityylinkin. Life is a Riverin tapauksessa espanjan kielellä lauletut lauseet tuntuvat loksahtavan paikoilleen kiitos musiikkityylin. Ehkä tämä genre ei ole omimpiani mutta tässä tapauksessa on kunniaksi että se edustaa minulle parasta laatuaan. Ehkä aika on tehnyt tehtävänsä. Olen 11 vuotta vanhempi kuin kuullessani tämän ensi kertaa ja ymmärrän paremmin rauhoittavien "terapiabiisien" tarpeen. Nyt voisin jopa poimia tämän varta vasten soimaan silloin kun mieli tarvitsee hellää piristystä. Antaa sen virrata.

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti