lauantai 13. joulukuuta 2014

T. Rex - Telegram Sam

Artisti: T. Rex
Kappale: Telegram Sam (1972)
Albumi: 100 70's Hits
Mieleenjäävin lause: "Telegram Sam, you're my main man."

Vuodenaika vaikuttaa osittain siihen minkäsävyistä musiikkia kuuntelen. Toki on henkilökohtaisia evergreenejä joita voi kuunnella milloin vain mutta esimerkiksi Abban Soldiers soi parhaiten joulukuussa. "In the grip of this cold december.." Musiikkikin on kylmä ja narskahteleva kuin pakkaslumi kenkien alla. Samalla tavalla 70-luvun glamrock ei ole minulle talvisinta musiikkia. Kimallus, poseeraus ja tiukka etukeno ei vain sovi hangessa taivaltamiseen.

Marc Bolan ja T. Rex ei ole minulle se 70-luvun glamrock kokoonpano vaikka minulla ei ole mitään syytä heitä myöskään inhota. Sweet ja Alvin Stardust osuvat paremmin omaan kimallerockhermooni. Telegram Sam oli yksi T. Rexin kaupallisen huippukauden hiteistä ollen listaykkönen vuonna 1972 bändin kotimaassa Englannissa. Kappale tunnetaan parhaiten "main man" sanonnan tunnetuksi tekemisestä jota mm. Sweet myöhemmin käytti myöhemmin Action -hitissään. Telegram Sam on saanut nimensä Sam Alderilta joka toimi musiikkibisnesvastaavana Marc Bolanille. Sam Alder lähetti faksilla tiedon Bolanille että Get It On oli noussut ykköseksi ja samalla syntyi idea seuraavasta ykköshitistä. Hittien teko on helppoa silloin kun on se kuuluisa hittiputki päällä. Tietysti sitä vaikeampaa kun se kultainen kosketus lopulta katoaa jokaiselta hittimaakarilta.

Telegram Sam on perusvarmaa glamrokkia ja se toimii varmasti useimmille genren ystäville. T. Rex on ollut myöhemmin monen bändin innoittajana joten tietenkään biisi ei tänä päivänä kuulosta erityisen raikkaalta tai omaperäiseltä mutta karismaa ei voi kopioida ja sitä Marc Bolanilla oli mukavasti. Liiallisen poseerauksen puute voidaan laskea eduksi vaikka toki sitä tarpeellista keulimista löytyy. Telegram Sam tuo varsinkin loppua kohden mieleen jotkut Electric Light Orchestran biisit ja tokihan Marc Bolan aikoinaan soittikin muutamalla ELO:n biisillä. Jos sie tarviit perusvarmaa glamrockbiisiä niin täs siul o sellane.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti