lauantai 6. joulukuuta 2014

Agnetha Fältskog - Jag ska göra allt

Artisti: Agnetha Fältskog
Kappale: Jag ska göra allt (1970)
Albumi: My Love My Life
Mieleenjäävin lause: "Tack min vän at du gjort mej til kvinna."

Jos olisin voinut tilata jotakin random playlta tähän itsenäisyyspäivään osuneeseen arvosteluuni niin esimerkiksi Sibeliuksen Finlandia olisi ollut täydellinen valinta. Mutta koska blogin idea on satunnaispoiminta kaikista omistamistani levyistä niin sellaista ei tietenkään tapahtunut. Agnetha Fältskogin Jag ska göra allt ei kovin suomalaiseksi muutu mistään päin tarkasteltuna. Toki ruotsi on toinen virallinen kielemme. Kotimaisen musiikin mainio tietokantakaan ei kerro että kukaan kotimainen artisti olisi tämänpäiväistä biisiä versioinut. Joten kunnioittakaamme jokainen Suomen itsenäisyyspäivää omilla tavoillamme, minä teen sen pitämällä yllä tämän blogin vuosia jatkunutta kantavaa ideaa vaikka läpi harmaan levyhyllyn.

On sinänsä harmi että Agnetha Fältskog jätti biisintekovastuun Abbassa lähes kokonaann Bennyn ja Björnin harteille sillä soolourallaan hän osoitti lahjakkuutta sekä säveltäjänä että sanoittajana. Ehkä hänen kappaleensa eivät olleet skaalaltaan kovin monipuolisia mutta ne olivat tekijänsä näköisiä ja vilpittömän oloisia. Vuoden 1970 Som jag är albumilta löytyvä Jag ska göra allt on kaunis parisuhdebiisi joka ei ole pelkkää hattaraa. Mitä enemmän saan ikää, sitä enemmän arvostan realistisiakin parisuhdebiisejä enkä pelkkiä teiniunelmia. Jag ska göra allt on yhdistelmä molempia. Siinä lauletaan ettei elämä voisi jatkua ilman puolisoa elämässä. Silloin viereltä puuttuisi oma läheinen kumppani ja lapsilta isä.

Naisasianaisen näkökulmasta sanoitus ei varmasti ole täysin mieleinen, laulaahan siinä nainen tekevänsä kaiken miehensä eteen. Mutta varmasti anteeksiantamisen ja -pyytämisen tarve parisuhteessa on hyvä aihe laulettavaksi. Alun vahva lause jossa kiitetään toista siitä että hän on tehnyt päähenkilöstä naisen jää parhaiten mieleen.

Musiikillisesti Jag ska göra allt ei ole yhtä mielenkiintoinen kuin sanoitus. Siitä löytyy hauska pieni loppunostatus mutta sovituksellisestikin painotus on sanoituksessa ja Agnetha tulkinnassa. Eikä siinä ole oikeastaan mitään vikaa vaikka toki joku mieleenjäävä melodianpätkäkin olisi nostanut kokonaisuuden tason vielä muistettavammaksi. Jag ska göra allt on hieno näyttö tuolloin vasta 20-vuotiaan Agnethan lahjakkuudesta. En omista Agnethan soolotuotantoa vain siksi että Abbafanius siihen velvoittaisi vaan myös siksi että sieltä löytyy paljon kuulemisen arvoista musiikkia.

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti