lauantai 15. marraskuuta 2014

Michael Jackson - Beat It

Artisti: Michael Jackson
Kappale: Beat It (1982)
Albumi: The Essential Michael Jackson
Mieleenjäävin lause: "Just beat, beat it."

Kun random playn koura tarttuu klassikkoon rima arvostelun kirjoittamiselle nousee korkeaksi. Legendaarisista biiseistä on varmasti kirjoitettu jo lähes kaikki mahdollinen mutta toisaalta joku voi lukea tästäkin laulusta ensi kertaa tästä blogista. Itse olen myös monta kertaa saanut toisista musiikkiblogeista muistutuksia vanhoista hyvistä biiseistä joita ei ole tullut hetkeen kuunneltua. Itselleni on myös mielenkiintoista lukea toisten näkemyksiä kaikkien tutuimmistakin lauluista. Pahoitan harvoin mieleni arvosteluista vaikka toki joskus asenteellisuus voi jäädä harmittamaan. Esimerkiksi aikoinaan moni suomalainen arvostelija piti Ace of Basen kakkosalbumia The Bridgea samanlaisena debyytti Happy Nationin kanssa. Itse teini-ikäisenä fanipoikana olin tietenkin käärmeissäni ja olenhan tänä päivänäkin sitä mieltä että edellämainitut albumit eivät ole toistensa kopioita vaan selkeää evoluutiota.

32 vuotta myöhemminkin Beat It on kova biisi. Se on ehkä jopa saumattomampi valkoisen ja mustan musiikin hybridi kuin Aerosmith Run DMC yhteistyö Walk This Way muutamaa vuotta myöhemmin. Ottaen huomioon ettei Michael ollut aiemmin levyttänyt (hard)rokkia ja Beat It oli hänen ensiyrityksensä genressä on suuri saavutus ettei lopputulos jättänyt juurikaan parantamisen varaa. Kaikki tekijät ja palaset loksahtivat kohdalleen luoden sen kliseisen osiensa summaa suuremman lopputuloksen. Uransa piikissä oleva menestysnälkäinen Michael Jackson, supertuottaja Quincy Jones ja aidosti innoissaan mukana ollut kitarasankari Eddie Van Halen loivat jotakin yhdessä jotakin kestävää. Rytmiryhmää unohtamatta joka oli Steve Lukather bassossa ja Jeff Porcaro rummuissa.

Vaikka yleensä tässä blogissa ei puututa musiikkivideoihin niin Beat It:stä on vaikea puhua mainitsematta MTV sukupolvelle ikimuistoista videota. Sanoitus joka kertoo ongelmista joihin uhmakas machoilu voi johtaa ei ole vanhentunut tippaakaan. Toki Michaelin herkän pahan pojan imago romuttui uran myöhempien skandaalien myötä joihin en tässä ota kantaa sillä niillä ei ole merkitystä siinä kuinka hyvä tuotos Beat It on. Jos Beat It:ia voi jostakin kritisoida niin aivan terävin rocksärmä on hiottu tarkoituksella pois. Mutta vesittämisestä ei todellakaan ole kyse vaan hienosäädöstä jolla varmistettiin biisin crossover menestys. Juuri tämä on suuri ansio sillä Beat It rokkaa ollen samalla popuskottava. Best of both worlds.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti