lauantai 16. helmikuuta 2013

Roxette - Vulnerable


Artisti: Roxette
Kappale: Vulnerable (1994)
Albumi: Don't Bore Us - Get to the Chorus! Roxette's Greatest Hits
Mieleenjäävin lause: "But as darkness falls this true love falls apart into a riddle of her heart."

Jos edellinen sattuman sanelema vaati aikaa ennen kuin se löi itsensä läpi korvissani niin samoin kävi tämänkertaisen kanssa. En tänäkään päivänä omista Roxetten Crash! Boom! Bang! -albumia jonka viides single Vulnerable oli. Tässä kohden Roxetten tähti oli jo laskussa varsinkin Amerikan puolella ja Englannissakin single katkaisi viiden vuoden Top40 sinkkujen putken. Kuulin Vulnerablen ensi kertaa kun siskoni osti Roxetten Don't Bore Us - Get to the Chorus! -kokoelman. Luultavasti kuuntelin tuota kokoelmaa enemmän kuin siskoni ja se taisi "eksyä" minun levyhyllyyni pitkäksi aikaa. Kokoelman suuret hitit saivat aluksi suurimman huomioni ja kuka voi minua siitä syyttää, sillä olihan Roxetten hittirepertuaari jo tuolloin melkoinen.

Ainakin minulle usein käy niin että kun alan tutustumaan johonkin itselleni uuteen artistiin tai bändiin niin se alkaa niistä isoista hiteistä. Mutta jos kyseessä on jotakin josta tulee yksi suurimmista suosikeistani alan luonnollisesti käymään läpi biisikatalogia syvemmältäkin. Tällöin usein käy niin että ne henkilökohtaiset lempibiisit saattavat löytyä niiden suurimpien hittien ulkopuolelta. Vulnerable oli yksi monista biiseistä jotka saatoin jopa jättää kokoelman lopusta kuuntelematta jonnekin vuosituhannen vaihteeseen asti kunnes näin sen eräässä fanitekoisessa animemusiikkivideossa ystäväni luona. En ole nähnyt jaksoakaan Angel Sanctuarya mutta fanivideon näkeminen aukaisi Vulnerablen hienouden. Eli kuten aiemmin esimerkiksi Hurtin tapauksessa tarvittiin sopiva yhteys tuoda biisi esiin sillä tavalla että se sytyttää energiansäästölampun pääni päällä.  

Vaikka Marie Fredriksson mielletäänkin Roxetten ääneksi, ei Per Gesslen laulutaitoakaan pidä unohtaa. Esimerkiksi Vulnerablessa hän ottaa vaihteeksi ohjat Marien tyytyessä taustalaulajan osaan ja kaikki toimii hyvin. Tässä kohden huomaa selvästi että 80- ja 90-lukujen taitteen soundi on jo mennyttä ja kappale on sovitettu selkeästi 90-lukumaisempiin synteettisiin äänikuviin. Kuten slovareissa yleensä, Vulnerablen tarina pyörii herkkien asioiden kuten rakkauden ja sen haurauden ympärillä. Jossakin kohden tulee se raja että toinen voi suhteessa olla niin haavoittuvainen ja herkkä että se uhkaa koko suhdetta. Sitä miten lopuksi käy ei laulussa kerrota mikä onkin hyvä ratkaisu, sillä jokainen voi näin tulkita kappaleen itselleen sopivimmalla tavalla.

Vulnerable on ääntämisen osalta ainakin meille suomalaille hankaluudessaan lähes Massachusettsin luokkaa ja toki Marie ja Perkin vitsailivat haastatteluissa että miksi piti valita juuri noin kieltäpyörittävä sana biisin nimeksi. Toisaalta "china in my hands" olisi ollut tylsempi ja stereotyyppisempi valinta nimeksi. Pidän Vulnerablesta koska se tavoittaa minut tunnetasolla ja kaltaiseni ysärin ystävä nauttii sen lämpimistä soundeista. Kappaleen heikkous on samalla sen vahvuus mikä on huippukohdan puute. Olen klassisen slovarimallin ystävä jossa tietyssä kohti biisiä pistetään ylimääräinen vaihde silmään jos ei muuten niin sitten vetämällä kertsi vielä vähän enemmän tunteella. Mutta Vulnerable on juuri huippukohdan puutteesta johtuen hyvin sujuva läpikuunneltava kun sitä huippukohtaa ei tunne odottavansa ensimmäistä kolmea minuuttia.

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti