lauantai 31. joulukuuta 2011

Kim Wilde - Cambodia


Artisti: Kim Wilde
Kappale: Cambodia (1981)
Albumi: 20th Century Hits For A New Millennium: 1980-1984
Mieleenjäävin lause: "She won't see his face again."

Vuoden 2011 viimeinen blogipäivitys sattuu sopivasti olemaan 30 vuoden takaa eli vuodelta 1981. Kun mietin sopivinta mahdollista kappaletta tälle päivälle niin loogisin olisi ollut Abban Happy New Year, mutta olisiko kukaan uskonut että se olisi sattunut kohdille juuri tänään? Tämänkertainen random playlla arvottu biisi on myös ensimmäinen joka on arvottu Amarokilla Winampin sijaan. Kyllästyin Winampin huonoon satunnaissoittoon jossa tiesi että saman albumin joku toinen biisi soi aina 10-15 seuraavan kappaleen sisällä. Amarok on ollut kiikarissani jo vuosia, mutta vasta nyt sain tietää että se on käännetty myös Windowsille. Kyseinen soitto-ohjelma on muuten saanut nimensä samannimisestä Mike Oldfieldin albumista.

Yhä aktiivisesti keikkaileva ja uutta musiikkia (viimeisin albumi oli tosin kokoelma covereita) julkaiseva Kim Wilde jatkoi hittiputkeaan loppuvuodesta 1981 singlellä Cambodia. Wilden toiselle albumille päätynyt Cambodia vei soundia enemmän syntikkapopin suuntaan ja juuri nuo rapeat syntikat ovat se mikä alkutahdeista asti kiinnittää parhaiten huomion. Olen joskus sanonut että tässä kappaleessa on parhaat kasarisyntsasoundit ja en ala sanojani syömään sillä hyvältähän ne kuulostavat joka kerta. En ole koskaanut ollut melankolisten ja harmaiden syntikkasoundien ystävä ja Cambodian kirkkaat säksätykset ovat niille juuri vastakohta.

Kappaleen tarina tehtävänsä aikana Kambodzaan kadonneesta pilotista jota tämän vaimo kaipaa kotiin on hyvin toimiva kylmän sodan hengessä. Kim Wilde on aina ollut parempi melankolisten ja surumielisten laulujen laulajana ja hänen persoonallinen mutta hieman sävyköyhä äänensä on elementissään Cambodiassa. Kappaleen itämaiset sävyt ovat sopivan kevyet eikä stereotyyppisen ylilyödyt tavalla johon me länsimaiden ihmiset usein syyllistymme idästä vaikutteita poimiessamme. Minulle Cambodia edustaa oman aikakautensa parhaimpia popkappaleita tuoden mieleen positiivisia mielikuvia ajasta jota on mukava muistella mutta jota en haluaisi elää enää uudelleen. Paitsi pop-kulttuurin tuotosten kautta.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti