lauantai 16. helmikuuta 2019

Josefin Nilsson - Where The Whales Have Ceased To Sing

Artisti: Josefin Nilsson
Kappale: Where The Whales Have Ceased To Sing (1993)
Albumi: Shapes
Mieleenjäävin lause: "Making ripples in the ocean where the whales have ceased to sing."

Benny Anderssonin tuottama Josefin Nilssonin ensimmäinen sooloalbumi Shapes kuuluu suosikkilevyjeni joukkoon. Yleissävyltään melankolinen albumi on resonoinut oman alakuloisemman puoliskoni kanssa yhteen siitä lähtien kun kuulin albumin ensi kertaa. Shapes on niitä albumeita, jotka ostin sokkona kun niin monet suosittelivat albumia Abba aiheisella sähköpostituslistalla 90-luvun puolivälin paikkeilla.

Pienellä paikkakunnalla asuvana minulla ei ollut käytössäni levykauppaa jossa koekuunnella levyjä eikä nykyisenkaltaisista multimedia-alustoista pystynyt silloin edes uneksimaan vielä tuolloin. Näin jälkikäteen onkin ihmeellistä, että jokainen levy jonka aikoinaan ostin tuon sähköpostituslistan suositusten perusteella on ollut hankinan arvoinen. Musiikillista vertaistukea parhaimmillaan.

Tunnelmallinen Where The Whales Have Ceased To Sing sisältää varsin monitulkintaisen sanoituksen. Miksi kappaleen päähenkilö haluaa erityisen paljon nähdä siskonsa lapset onnellisina? Miksi hän tuntee elämänsä muuten harmaaksi ja kaikessa on tietynlaista haikeuden maustamaa apeutta? Kuka on mies jonka odottaminen valvottaa laulun naista aamun sarastukseen asti? Vasta kun avain käy ovessa ja tuo mies tulee paikalle seuraa hetkellinen ilon tunne joka kuitenkin on lyhyt kuin perhosen siipien lyönti. Ja minkä vertaiskuva ovat valaat jotka ovat lakanneet laulamasta? Miksi kappale valittiin Shapes albumin kolmanneksi singleksi?

Tällaisissa kappaleissa ei liene oikeata vastausta vaikka toki kappaleen sanoittajaa voi aina pitää sen yhden ainoan tulkinnan herrana. Mutta tässä tapauksessa en löytänyt mainintaa siitä mitä herroilla Ulvaeus ja Andersson on ollut mielessään. Joten saatte tyytyä tulkintaani, mutta teillä on luonnollisesti oikeus omaanne.

Kappaleen nainen elää parisuhteessa jonka läheisyys ja intohimo on hiljalleen kuollut pois. Mies palaa yhä myöhemmin öisiltä retkiltään joidenka selitykset eivät enää ole erityisen uskottavia. Nainen odottaa kuulevansa joka kerta miehen suusta joko totuuden tai valheen josta saada hänet lopullisesti kiinni. Mutta joka kerta hän kuuleekin vain puolivillaisen selityksen ja epäuskottavia pieniä rakkauden sanoja. Ulkoa päin katsoen voi näyttää ettei pariskunnan elämässä ole mitään vialla, mutta tarkkaavaisempi voi huomata pinnan alta merkit joita ei normaalisti pysty näkemään tai kuulemaan. Ihminenkään ei pysty kuulemaan valaiden ääniä ilman teknisiä apuvälineitä. Suhteen tukirakenteet ovat jo rikki ja kasassa on vain kuori joka odottaa murentumistaan.

Pidän Where The Whales Have Ceased To Singistä koska se tuo mieleen Abban Visitors albumin tunnelman ja siinä on myös kaikuja Chess musiikaalista. Benny Anderssonin kyky kuljettaa musiikkia hienovaraisena laulutulkinnan tehosteena on hyvin esillä tässäkin tapauksessa. Kannattaa kuunnella miten musiikki taustalla elää ja sykähtelee Nilssonin laulutulkinnan kanssa vahvistaen toisiaan. Lopussa padot avataan maukkaalla aikuismusiikkikitaralasoololla, joka ikävä kyllä feidataan pois hieman liian aikaisin. Mutta on  hyvä merkki jos biisin ei toivo loppuvan niin pian.

Josefin Nilsson ei ehkä ole monipuolisin tulkitsija joka laulaisi vaikka puhelinluetteloa, mutta kun hän pääsi tuottajan eteen joka osasi käyttää hänen vahvuuksiaan täydellisesti niin tulos on tämän kaltainen pieni mestariteos. Ei ehkä ihan jokaiseen makuun ja minunkin on tunnustettava, että kappale on kasvanut pientä korkoa aina sitä mukaa mitä vanhemmaksi olen tullut.         

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti