maanantai 21. tammikuuta 2019

Army of Lovers - Love Me Like a Loaded Gun (The 1990 Remix)

Artisti: Army of Lovers
Kappale: Love Me Like a Loaded Gun (The 1990 Remix) (1990)
Albumi: Disco Extravaganza
Mieleenjäävin lause: "Love me, love me like a loaded gun."

Tekninen kehitys kuuluu hyvin varsinkin musiikissa ja tietyt kappaleet pystyy täysin varmasti ankkuroimaan oman aikansa tuotteiksi. Toki uusretrot kappaleet hämärtävät nykyään tuota varmasti tunnistettavuutta samoin kuin artistien mahdollisuus poimia vaikutteita kaikilta popmusiikin vuosikymmenilta niin halutessaan.

Mutta uudempien tekijöiden on vaikeaa välttyä kuulostamasta siloitellummalta kuin aikalaiset ja toisaalta jälkikäteen lisätyt kohinat tai vinyylirahinat eivät ole minusta oikea tapa yrittää kuulostaa tiettyyn aikaan kuuluvalta. Ei vinyylin hienous ole rahinassa tai popsahduksissa vaan siinä analogisessa soundissa ja erilaisessa tavassa kuunnella.

Jos puhutaan musiikista joka ei ole vanhentunut erityisen arvokkaasti niin Army of Loversin vuoden 1990 debyyttialbumilta löytyvä Love Me Like a Loaded Gun käy malliesimerkista. Vaikka kyseessä onkin albumia varten päivitetty miksaus niin se ei auta edellämainitun vaikutelman häivyttämisessä. Alunperin Love Me Like a Loaded Gun julkaistiin singlenä jo 1988 ja vaikka uudempi miksaus kieltämättä vähentää alkuperäisversion äänikollaasimaisuutta niin kömpelöltä sekin nykykorvaan kuulostaa. Toki aina teknisten rajoitusten aiheuttama kömpelyys ei heikennä kappaleen arvoa, mutta silloinkin kappaleen sävellyksen pitää toimia.

Love Me Like a Loaded Gun toki osoittaa, että jo varsin alkuvaiheessa Army of Loversin monet tavaramerkeistä olivat läsnä. On kitchiä ja eurotrashia, Alexander Bardin seminyrjätänyttä puoli-intellektuaalihuumoria ja Jean-Pierre Bardan coolit ranskaksi puhutut väliosat. Mutta toisin kuin Army of Loversin myöhemmässä tuotannossa juuri tuotantopuoli pykii tässä tapauksessa pahasti. Love Me Like a Loaded Gun tamppaa välillä liian tasaisesti ja itseääntoistavasti ja kömpelöt samplet kuulostavat pahalta nykykorvaan. Aivan kuin noista tuolloisen studiotekniikan uusista mahdollisuuksista oli innostuttu liikaa.

Love Me Like a Loaded Gun on musiikillinen sillisalaatti, joka on lopuksi vielä pyöräytetty tehosekoittimessa joka on hajonnut melkein heti käynnistämisen jälkeen. Niinpä sen lähes kaikki musiikilliset ainesosat ovat kokkaremaisia möhkäleitä joita toisiinsä sitoo imelänhapan kastike aineksista joita ei yleensä sekoiteta yhteen. Omalla tavallaan mielenkiintoinen ajankuva toki mutta ei missään nimessä se kappale jonka Disco Extravaganzalta ottaisin erikseen varta vasten kuunteluun. Yhtye löysi onneksi tyylinsä kakkosalbumillaan Massive Luxury Overdose säilyttäen omintakaisuuteensa, mutta samalla löytäen sujuvammat tuotannolliset keinot. 

Mitähän hyvää tästä osaisi sanoa? Noh, Bardan puhutut ranskankieliset väliosat ovat aina yhtä käypiä Army of Loversin biiseihin. Melkein viisiminuuttisena kappale on tuplasti liian pitkä vaikka intro lupaakin hiukan enemmän kuin mitä loppukappale kykenee ikävä kyllä tarjoamaan. Ladatulla aseella ei pidä sinun rakasteleman eikä tätä kappaletta repeatilla kuunteleman. (Kappale josta en paljoa välittänyt alunperinkään muttui täysin sietämättömäksi tämän arvostelun kirjoittamisen aikana kiitos peräkkäisten kuuntelukertojen.)

Arvosana: 3,0/10



Alkuperäinen vuoden 1988 singleversio:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti