sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Sarah Brightman - Guéri De Toi

Artisti: Sarah Brightman
Kappale: Guéri De Toi (2003)
Albumi: Harem
Mieleenjäävin lause: "J'ai guéri de toi, guéri de toi."

Ilman tämänkertaista kappaletta en olisi luultavasti muistanutkaan että 34 päiväisestä armeijankäynnistäni on tänä kesänä kulunut 15 vuotta. Sarah Brightmanin vuoden 2003 Harem albumi oli minulle yksi tuon vuoden soundtrackeistä. Tätä ei ehkä olettaisi ottaen huomioon albumin itämaiset teemat, mutta toisaalta tuolloin Irakin sotakin kävi kuumana ja se kuuluu myös albumilla. Kun minut moninaisten fyysisten terveystekijöiden vuoksi vapautettiin palveluksesta 34 päivän jälkeen ensimmäinen kappale, jonka kotona kuuntelin oli Brightmanin The War is Over. Yhtä hyvin se olisi voinut olla myös Free, jonka ranskankielinen versio Guéri De Toi löytyy albumin kansainvälisen version bonusraitana.

En ole pätevä arvioimaan Brightmanin ranskanääntämystä, mutta Guéri De Toi on kieltä lukuunottamatta taustoiltaan identtinen Freen kanssa. Pidän luonnollisesti alkuperäisestä englanninkielisestä enemmän, mutta Brightmanin usein levyttämät kielivaihtoehtoiset versiot käyvät hyvin vaihtelusta. Vaikka kielen ymmärtämys kuuntelijana katoaa, se ei pudota kappaleen muita laatutekijöitä tippaakaan. On tosin varmasti hyvä ettei hän tietääkseni ole koskaan levyttänyt suomeksi syistä jotka varmasti kaikki tiedämme.

Voittaako Guéri De Toi missään kohdassa alkuperäisversio Freen? Onhan ranska toki kaunista ja hienostuneen kuuloista, mutta alkuperäisversio on minulle niin henkilökohtainen, että ilman sitä henkilökohtaisuutta versioiden välille jää melkoinen railo jos ei nyt aivan kuilu.

Guéri De Toi on näitä kappaleita, jotka vaativat sopivan tilanteen tai mielentilan. Kun on hieman alakuloa mielessä tai ehkä tarvetta pienelle toiveikkuudelle niin tätä musalääkäri voisi määrätä. Annostusta ei kannata kuitenkaan ylittää sillä samalla tavalla kuten alakulossakaan niin ei myöskään yhdessä alakuloisessa biisissä kannata rypeä liian pitkään. Ehkä joku jäisi kaipaamaan myös suurempaa kohokohtaa tai nostatusta, mutta mielestäni se ei olisi oikea ratkaisu tässä tapauksessa. Joskus musiikin pitää jättää kysymykset ilmaan eikä tarjota vastauksia tai kliimakseja. Tällainen musiikki voi auttaa tietyssä mielentilassa juuri oikealla tavalla eteenpäin kun vastauksiin tai mielenrauhaan on vielä pitkä matka edessä.

Kun länsimainen artisti tai yhtye hakee itämaisia sävyjä on tuloksena liian usein kliseillä leikkimistä, mutta Guéri De Toi välttää tämän. Sarah Brightman ei suotta ole tunnettu crossover artistina, joka yhdistelee monia eri tyylejä ja vaikutteita onnistuneesti musiikissaan. Itämaisin elementti on kaunis viulusoolo joka on kappaleen huippukohtia. Plussaa on myös se että on maltettu pitää kappale sopivan pienenä ja rauhallisena. Alkuperäisversiolle antaisin helposti pisteen tai puolitoista enemmän, mutta eihän maailma erilaisesta musiikista koskaan liian täyteen tule.
     
Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti