sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Queen - Friends Will Be Friends

Artisti: Queen
Kappale: Friends Will Be Friends (1986)
Albumi: Greatest Hits II
Mieleenjäävin lause: "'Cause friends will be friends, right 'til the end."

Yksi pisimpään odottamistani yhtyeistä pääsi seitsemän blogivuoden jälkeen lopulta käsittelyyn. Siinä missä olen saattanut omistaa joltakin artistilta vain yhden albumin ja siitä on tullut käsiteltyä jo puolet niin satunnaissoitto on taiten väistellyt Queenin biisit tähän asti. Kuka tietää, ehkäpä vuodesta 2018 tulee Queenin vuosi blogissani. Tai sitten seuraavaa saadaan odottaa toiset seitsemän vuotta. Omistan Queenilta vain kolme kokoelmaa (Greatest Hits I+II+III) ja edelleen hiljalleen kasvavasta levykokoelmastani se on toki pieni prosentti.

Queenin 30. single (kotimaassaan) julkaistiin vuonna 1986 ja se oli irrotettu A Kind of Magic albumilta. Kriitikot ottivat albumin tuolloin kädenlämpöisesti vastaan, mutta tämän vuosituhannen arvostelut ovat albumille huomattavasti helläkätisempiä. Live Aidin menestys oli tehnyt yhtyeestä taas kuuman ja A Kind of Magic pärjäsikin mukavasti ja olihan albumi samalla epävirallinen soundtrack Highlander elokuvalle. Friends Will Be Friends ei soinut elokuvassa, mutta se julkaistiin singlenä noussen Top 40 sijoille monissa Euroopan maissa. Kappaleen sävelsivät Freddie Mercury ja John Deacon ensimmäisen vastatessa sanoituksesta.

Friends Will Be Friendsiä kuunnellessa iskee tuttuuden tunne niin hyvässä kuin ehkä vähän pahassakin. Se kuulostaa kevyesti kasarimaustetulta 70-luvun Queenballadilta. Brian Mayn kitarasoundista on vaikea erehtyä ja Mercury löysi aina tulkintaansa jotakin jäljittelemätöntä. Mutta lopputulos on koko yhtyeen osien summa kuten kuuluukin. Queen kävi hajoamisen partaalla 80-luvun ensimmäisellä puoliskolla kun kaikki alkoivat vetää eri suuntiin, mutta Friends Will Be Friendistäkin kuulee yhtenäisyyden löytyneen taas.

Monille klassisille bändeille tulee se vaihe, että he toteatavat, että on parempi unohtaa popmusiikin trendien perässä juokseminen ja tehdä sitä missä ollaan todistetusti hyviä. Ehkei klassikoita enää synny entiseen tahtiin, mutta hyvää musiikkia kuitenkin. Juuri tällaisen vaiheen tuotokseksi Friends Will Be Friends käy oikein hyvin.

On taas puolinolon tunnustuksen aika. Ennen kuin opin kunnolla englantia luulin, että kohta jossa oikeasti lauletaan "right 'til the end" menisikin "gratulience". Mielenkiintoista kuinka ennen kielen oppimista yrittää "ymmärtää" sanoituksia ja luoda pseudokieltä. Mitään muuta pseudoa Friends Will Be Friendsissä ei onneksi olekaan. Se on digilämmitettyä (A Kind of Magic oli Queenin ensimmäinen digitaalisesti nauhoitettu albumi) Queenia perusasioiden äärellä. Pidän ystävyysbiiseistä yleensäkin, sillä ovathan ystävät tärkeitä elämän peruspilareita. Eikä tämä edes ole yhtyeen ainoa tulkinta aiheesta sillä löytyyhän heiltä ainakin You're My Best Friend ja muitakin.       

En väitä että Friends Will Be Friends olisi ikimuistoisinta Queenia tai heidän suurimpia klassikoitaan, mutta Queenin kaltaisten yhtyeiden vahvuus onkin materiaalin leveydessä. Ei ole vain yhtä tai kahta biisiä joihin palaisi, vaan kun kuuntelee yhden niin yksi biisi johtaa herkästi toiseen ja kohta onkin kuunnellut läpi huomattavasti enemmän kuin oli alunperin tarkoitus. Kyseessä onkin yksi sytykebiiseistä, joka voi johtaa varsinkin kasariQueenin sarjakuunteluun. Kun on kyse Queenin kaltaisesti yhtyeestä vahva perussuoritus on sellaista mihin 90%:ia bändeistä ei pysty edes parhaimillaan. 

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti