lauantai 13. helmikuuta 2016

Michael Jackson - Smooth Criminal

Artisti: Michael Jackson
Kappale: Smooth Criminal (1987)
Albumi: The Essential Michael Jackson
Mieleenjäävin lause: "You've been hit by a smooth criminal."

Lähes kaikki Michael Jacksoniin liittyvät asiat ovat suuria tai ainakin erikoislaatuisia. Kun pohjustin tämänkertaista biisiä lukemalla Smooth Criminalin Wikipedia-artikkelia (en ole kävelelä musiikki-infomasiina sentään) niin se alkaa maininnalla että kappale oli seitsemäs singlejulkaisu Bad albumilta. Näin hyvä biisi ja seitsemäs single...

Kyse ei ole siitä että singlejä olisi lohkottu holtittomasti ja sitkeästi yritetty lyödä läpi. Makuasioista voi aina sivistyneesti kiistellä mutta itse en toki olisi julkaissut Bad albumin omasta mielestäni parasta raitaa vasta seitsemäntenä singlenä. Toki syy on voinut olla myös Moonwalker elokuva jossa Smooth Criminal biisillä oli keskeinen rooli. Elokuvaa musiikkivideollaankin markkinoinut single oli järkevää julkaista sen kanssa samaan aikaan.

Kaikki Michael Jackson hitin elementit löytyvät Smooth Criminalista. Hyökkäävä bassolinja, mieleenjäävät kitarariffit ja tietenkin Jacksonin itsensä jokainen kirkaisu ja niekkaus. Vauhti ei koko neliminuuttisen aikana hyydy mikä on hyvä saavutus sillä näinkin suorilla rytmisillä elementeillä leikkivä kappale voisi monessa tapauksessa käydä tylsäksi ennen aikojaan. Mutta Quincy Jones tuottajana tiesi tässä vaiheessa miten Jacksonin virtuositeetista otetaan kaikki irti ja se kuuluu ja myös näkyy musiikkivideolla.

En tarkoituksella usein mainitse blogini arvostelussa kappaleiden musiikkivideoita koska pyrin pitämään pelkän musiikin suurennuslasin alla mutta Michael Jacksonia ja hänen musiikkivideoitaan on mahdoton erottaa toisistaan. Gangsteriteemainen video on tyylikäs ja välttää täpärästi mammuttitaudin joka kalvoi monia muita Jacksonin videoita.

Gangsteriteema on ollut mukana jo Smooth Criminalin demovaiheessa jolloin kappaleen työnimenä olivat mm. Al Capone ja Chicago 1945. Mistä teema on poimittu musiikkiin ihmetyttää minua hieman sillä itse en kuule siinä juuri mitään  gangsterimaista vaikka toki musiikkivideo sitookin kappaleen hyvin teemaan. Sanoitus Anniesta jolle käy huonosti rikollisen iskiessä toimii koska siinä on paljon musiikin kanssa yhteen toimivia elementtejä joista itse pidän erityisesti windows-crescendo loppusoinnuttelusta. "Annie, are you OK?" -lause on ensiapukoulutuksessa käytettävä lause jota käytetään elvytettäessä Annie nimistä elvytysharjoitusnukkea. Onneksi tiedän tämän vasta nyt sillä muuten Ensiapu 1 -koulutuksen elvytysharjoitusnukkeilu olisi voinut mennä pieleen kun Smooth Criminal olisi soinut päässäni.

Smooth Criminal kuuluu niihin biiseihin jotka tekisi mieli oppia soittaan bassolla vaikka alkuperäisen bassoääniin ei bassokitaraa käytettykään. Tästä en tietenkään anna miinusta sillä oma periaatteeni on että sama miten musiikki on tehty jos se vain kuulostaa korvissani hyvältä. Ja hyvältähän se kuulostaa ollen Michael Jacksonin ikonisimpia kappaleita. I'm more than OK.    

Arvosana: 8,0/10

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, että jos olisin ollut päättämässä, olisin myös julkaissut Smooth criminalin huomattavasti aiemmin kuin seitsemäntenä singlenä. Todella hieno biisi mieleenjäävinen hokemineen, ehdottomasti Jacksonin tuotannon parhaimmistoa (kuten moni muukin biisi toisaalta).

    Itsehän kuulin pitkään Annieltä kysyttävän, että "Annie are you walking". Onhan se melkein synonyymi sille, että onko Annie kunnossa. Heh. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väärinkuulemistani biiseistä saisi vaikka oman bloginsa. Eniten se harmittaa silloin kun on kuullut väärin sillä tavalla että se oma versio on parempi kuin se oikea. :)

      Poista