lauantai 14. helmikuuta 2015

ABBA - Two for the Price of One

Artisti: ABBA
Kappale: Two for the Price of One (1981)
Albumi: Visitors
Mieleenjäävin lause: "If you dream of the girl for you then call us and get two for the price of one."

Abban Visitors on ollut vakiovastaukseni kysymykseen lempialbumistani ainakin viimeiset 15 vuotta. Kovimmat kilpailijat tulevat samasta bändistä sillä ovathan Abba, Arrival, The Album ja Voulez-Vous popalbumeiden kermaa. Super Trouper on mielestäni laadullisesti pykälän alempana edellisiä ja Ring Ringillä ja Waterloolla yhtye haki vielä tyyliään. Onko Visitors sitten kokoelma täydellisiä kympin biisejä? Ei. Mutta se on kokonaisuus joka resonoi parhaiten oman sieluni taajuudella. Albumi on alakuloinen muttei toivoton ja tehty samalla suurella popkynällä millä muutkin Abban parhaat levykokonaisuudet. Albumi on varhaisia täysdigitaalisia levystudiotuotoksia mutta lopputuloksen kuulostettua vieraalta päätettiin se kopioida analogiselle nauhalle ja takaisin lämpimämmän analogisoundin saavuttamiseksi.

Huumori on haastava laji vaikka kyseessä olisi Abba. Toki yhtye osasi tehdä iloisia ja harmittoman höpsöjä duuriralleja varsinkin ensimmäisille levyilleen. King Kong Song tai Dum Dum Diddle eivät ehkä voittaisi palkintoja mutta saavat ainakin minut hyvälle tuulelle. Mutta Visitors albumin kevennysraita Two for the Price of One ei kuulosta edeltämainituilta. Tässä vaiheessa uraa bändin sisäiset seurustelusuhteet olivat ajaneet karille ja edes kevennykseksi tarkoitettu hupilaulu ei voinut olla kertomatta epäonnistuneesta ihmisuhdekokeilusta. Björnin hieman yksiulotteinen ääni ei joudu kohtaamaan ylitsepääsemättömiä tulkintahaasteita varsinkaan kun Abban todellinen äänikaksikko tarjoaa hänelle hemaisevaa taustatukea.

Two for the Price of Onen taustoja ei ole tehty kilpailemaan huomiosta vaan selvästi on haluttu saada kuuntelija keskittymään sanoihin. Uskon että loppusointuallergikot käyttävät tätä kappaletta varoittavana esimerkkinä mutta minä jonka äiti on etunimeltään Sointu nyökkäilen tyytyväisenä jokaisen life-wife luck-struck riimittelyn kuultuani. En paljasta kappaleen loppuvitsiä jotta jokainen sen ennen kuulematon saa kuulla sen itse. Tuo vitsikin on tietysti loppusoinnutettu.

Tarinan loputtua kokonaisuus päätetävään hieman Beatlesin mieleen tuovaan sirkusmaiseen loppusoitantaan. Tämä lienee Bennyn idea sillä hän on käyttänyt samankaltaista sirkusmusiikkia mm. BAO -yhtyeensä kappaleessa Cirkus finemang. Two for the Price of One ei pääsisi kymmen parasta huumoribiisiä listalleni mutta mikään aidosti hauska biisi ei olisi sopinut Visitors albumin kokonaisuuteen. Mainos vastaa harvoin todellisuutta ja kaatuneet haaveet olivat albumin kantava teema. Sopii täydellisesti kokonaisuuteen ja toimii kelvosti erikseenkin. Mutta jos tämä on jokun Abba-fanin mielestä bändin paras biisi niin ilmeeni olisi tässä.

Arvosana: 6,5/10

1 kommentti:

  1. Biisin loppuratkaisu on tosiaan yllättävä, jota omalla erikoisella tavallaan tukevat nuo perässä seuraavat sirkusrallit. Kun ensi kertaa tämän kuulin vuosia sitten, oli tarina mielestäni jokseenkin "epä-Abbamainen". :) Nykyisin vuoroin diggailen biisiä kovastikin ja vuoroin annan sen levätä jonkin aikaa. Ja tosiaan, linkittämäsi kuva kuvaa hyvin omaakin reaktiota, jos joku sanoisi tämän olevan yhtyeen paras biisi. Hauska, mielenkiintoinen ja persoonallinen - kyllä, paras - ei millään.

    VastaaPoista