lauantai 14. syyskuuta 2013

Michael Jackson - Ben

Artisti: Michael Jackson
Kappale: Ben (1972)
Albumi: Essential
Mieleenjäävin lause: "They don't see you as I do, I wish they would try to."

Joskus tuntuu että harva lapsitähti saavuttaa menestyksekkään ja tasapainoisen uran aikuisena. Toki poikkeuksiakin on kuten esimerkiksi Ron Howard, Leonardo DiCaprio tai Claire Danes. Michael Jackson toki koki mitä menetyksekkäimmän uran aikuisenakin, suuremman kuin lapsena mutta ei ilman lapsuudesta jääneitä traumoja. Juuri siksi Jacksonin lapsuus- ja nuoruusiän tuotantoa on vaikea kuunnella ilman miettimistä mitä hänestä tuli myöhemmin. Joskus musiikkia olisi hyvä kuunnella irrotettuna kaikista ulkopuolisista yhteyksistä ja mielikuvista vaikka se olisikin vaikeaa.

Ei ole helppoa mieltää Michael Jacksonin ensimmäistä listaykkössoolohittiä Ben kauhuelokuvan lopputekstibiisiksi. Mutta näin asia on, samana vuonna kuin singlekin samanniminen kauhuelokuva kertoi nuoresta pojasta ja tämän Ben rotasta. Alunperin kappale oli sävelletty toiselle aikansa lapsitähdelle Donny Osmondille mutta tämä ei kiertuekiireiltään ehtinyt sitä levyttämään. Laulu lienee jäänyt elokuvaa tunnetummaksi ja sen on versioinut mm. Boyzone.

Kahden itsensä ulkopuoliseksi tuntevan ystävyydestä kertova laulu sopii kieltämättä Michael Jacksonin esitettäväksi. Tunsihan hän itsensä jo lapsena muusta maailmasta eristetyksi ankaran isän painostaessa tekemään uraa ja lapsena olemisen jäädessä liian vähiin. Joskus lasten esittämät herkät kappaleet osuvat maaliinsa ja joskus ne vaivaannuttavat mutta Benin tapauksessa jäädään plussan puolelle. Ehkei kappaleen sovitus ja toteutus ole kaikkein mielikuvituksellisin enkä pidä eritoten taustalaulusta mutta asiat on osattu pitää pieninä ja yksinkertaisina. Joka tapauksessa ystävyysbiisit ovat aina olleet mieluinen aihe minulle.

Ehkä Benissä on hyppysellinen liikaa sokerointia mutta tosiaalta voidaan miettiä olisiko vereslihaisempi tulkinta ollut puolestaan jo liian kurkkua kuristava. Kuitenkin 14-vuotiaan tulkinnaksi erinomainen suoritus ja osoitus lahjakkuudesta joka puhkesi kukkaan myöhemmin. Jos aikoinaan ajattelin ettei lapsuuden ja teini-iän Michaelin soolotuotanto istu hyvin yksiin myöhemmän kanssa niin olen tullut toisiin aatoksiin. Benkin osoittaa että kyseessä on looginen ja yhtenäinen kehityskaari artistina josta jäi ennenaikaisen poismenon vuoksi näkemättä mahdollinen kunniakas paluu parrasvaloihin.

Arvosana: 6,0/10

Bonus: Traileri elokuvasta Ben:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti