lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tarja Turunen - Oasis


Artisti: Tarja Turunen
Kappale: Oasis (2007)
Albumi: My Winter Storm
Mieleenjäävin lause: "Hyvyyden varjo peittää kyyneleen, löytäneen luo vie askeleen."

Käsittelin suhtautumistani Tarja Turusen My Winter Storm albumiin jo aiemassa levyltä poimitun biisin arvostelussani. Lyhyesti sanottuna levy ei ole kokonaisuutena mieleeni, sillä vain Wollbeck&Lindblom kaksikon säveltämät biisit ovat mieleeni. Lisäksi levy on ylipitkä ja tyylillinen sekamelska. Turusella ei myöskään ole samanlaista monipuolisuutta tulkinnassaan kuin vaikkapa Sarah Brightmanilla joten kokonainen levyllinen hänen ääntään käy omille korvilleni raskaaksi. Turunen on vahva omalla kapealla erikoisalueellaan. Jos Tarja Turunen on kirurginveitsi niin Anette Olzon on sveitsin armeijan linkkuveitsi. (Nyt se pakollinen vertailukin on saatu mainittua, toivottavasti ilmiö kuitenkin laantuu kolmannen Nightwishin laulajan myötä.)

Oasis voisi olla piristävä poikkeus My Winter Stormilla, onhan se artistin itsensä säveltämä, sanoittama ja poikkeuksellisesti suomeksi laulettu. Tyylillisesti kappale muistuttaa varsin paljon Sarah Brightmanin classical crossover -tyyliä. Kuten nimikin antaa ymmärtää, biisistä löytyy hitunen itämaisia sointulkulkuja mutta selvästi vähemmän kuin voisi olettaa. Pidän lyhyistä melodisista pianokohdista ja liian lyhyeksi jäävästä lauletusta säkeestä. Jos kiteyttäisin kappaleen vertaamalla sitä muihin se on kuin ménage à trois johon ovat osallistuneet Sarah Brightmanin Harem, Nightwishin While Your Lips Are Still Red ja Kuolema tekee taiteilijan. Tässä vertailuissa ikävä kyllä Oasis häviää kahdelle ensimmäiselle kirkkaasti ja on mielestäni suunnilleen samaa tasoa kolmannen kanssa. 

Näin rauhallinen ja melkein tapahtumaköyhä kappale ei kanna yli viisiminuuttista mittaansa. Kahden minuutin välibiisinä Oasis olisi ollut toimivampi kokonaisuus. Varsinkin jos se kaksiminuuttinen koostuisi niistä vahvoista kohdista. Vaikka kokonaisuutena Oasis onkin hieman kuiva kuuntelukokemus jää siitä kuitenkin vaikutelma että Turunen voisi sopivan tuottajan kanssa säveltää jotakin hyvääkin. En ole tutustunut hänen uudempaan tuotantoonsa kuin radioon asti yltäneiden singlejen kautta, mutta käsittääkseni hän on säveltänyt huomattavasti enemmän My Winter Stormin jälkeisille albumeille. Oasiksessa on paljon hyvää, paljon huonoa ja liiankin paljon lunastamatta jäänyttä lupausta.  

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti